Rozhlasoví symfonici zahajují jubilejní 90. sezonu. Kromě koncertů plánují i štafetový běh

Koncertem v pražském Rudolfinu zahájí večer svou jubilejní 90. sezonu Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Symfonici na něm zahrají skladby velikána klasicismu Ludwiga van Beethovena. Následovat pak bude řada další koncertů a 1. října také štafetový běh, symbolicky na 90 kilometrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Estonský filharmonický komorní sbor a Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Estonský filharmonický komorní sbor a Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Festival Dvořákova Praha

Orchestr pod vedením šéfdirigenta Ondreje Lenárda zahraje mimojiné i Beethovenovu symfonii Eroica. Tu chtěl Beethoven původně pojmenovat Bonaparte. Poté, co se Napoleon nechal jmenovat císařem, ale dílo přepracoval a věnoval ho památce velkého člověka.

„Beethoven chtěl postavit jakýsi pomník lidskému hrdinství. Myslím, že jsme už zažili, četli si o lidských hrdinských činech a prožíváme to i dnes. To jeho poselství pro hrdinské činy člověka je právě v Eroice krásně popsané,“ říká šéfdirigent Lenárd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Symfonický orchestr Českého rozhlasu začíná svou jubilejní 90. sezonu, první koncert proběhne v pražském Rudolfinu

Ještě před Eroikou symfonici zahrají Beethovenův jediný, třičtvrtěhodinový koncert pro housle a orchestr. Diváci v něm uslyší pětadvacetiletého houslistu Jana Mráčka. Ondrej Lenárd ho považuje za jednoho z největších houslových talentů v Čechách.

„Je to pro mě velký umělec, ačkoliv je mladý. Já mu to hrozně přeji, a pokud budu moct, tak si ho budu dávat do svých programů,“ slibuje.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu připravil pro nadcházející sezónu 22 koncertních večerů. Program láká na sólistu Metropolitní opery Markuse Werbu nebo úspěšného českého klavíristu Lukáše Vondráčka.

V novém cyklu Nové horizonty symfonici vystoupí také společně s českou populární skupinou Tata Bojs.

Já vdechnu skladbě život, ale jak se uchytí, to už záleží na okolnostech, říká hlavní hostující dirigent SOČRu

Číst článek

Koncertní mistr, houslista Vlastimil Kobrle se ale nejvíce těší na uvedení symfonické básně Richarda Strausse Život hrdinův.

„Je tam opravdu exponované houslové sólo. Vidíte, to už bych pomalu měl začít cvičit, ale nechám to ještě nějaký čas uležet, přece jen si to nemůžu přehrát,“ dodává s úsměvem.

Při příležitosti jubilejní sezóny uspořádal orchestr pro své příznivce štafetový běh na devadesát kilometrů. Poběží se 1. října na okruhu v pražských Riegrových sadech.

Zdeněk Přidal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme