Shakespearovy sonety, rap a SOČR rozezněly pražský Obecní dům

Co si představíte pod pojmem Shakespeareova RAPsodie? Jestli vám to zní jako spojení anglického klasika s rapem a hudbou, pak tipujete správně. I to bylo v pondělí večer na programu koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Světová premiéra byla v pražském Obecním domě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obecní dům Pražané slavnostně otevřeli v lednu 1912

Obecní dům Pražané slavnostně otevřeli v lednu 1912 | Foto: Jolana Nováková

Obecním domem zněly rapované sonety Williama Shakespeara na hudbu Zdenka Merty v podání Otto Klempíře a Jamese Colea.

„Všecko se vždy dá udělat lépe. Ale i hůře. Takže v rámci možností a přirozených limitů to bylo pěkné a velmi děkuji všem, kteří se na tom podíleli, protože odvedli výbornou práci,“ říká autor skladby Zdenek Merta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiéru skladby Zdeňka Merty Shakespeare´s RAPsody v Obecním domě sledovala Marina Feltlová

Režisérka Věra Šustíková, která měla na starosti české znění melodramů Aarona Coplanda a Francise Poulenca, na jeho adresu nešetří chválou.

„Jsem velmi mile překvapena skladbou pana Merty, protože jsem nečekala, že s tak velkou formou si poradí. A že i rap se dfá skloubit se symfonickým orchestrem. Je to působivé.“

Když Shakespeare rapuje

Číst článek

Nezvyklé spojení klasiky, jazzu a rapu, Shakespearových veršů, Lincolnových myšlenek a pohádky si našlo příznivce napříč všemi generacemi.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu se nebojí experimentovat. Při premiéře v pražském Obecním domě diváci tuto odvahu ocenili bouřlivým potleskem.

Rappeři společně se symfoniky z ČRo zhudební Shakespearovy sonety

Číst článek

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme