Skvělá technika i silné emoce. V Obecním domě vystoupil pianista Ghindin

Ve Smetanově síni pražského Obecního domu dnes vystoupil ruský pianista Alexander Ghindin. Na programu měl První klavírní koncert Petra Iljiče Čajkovského. Umělce, o kterém se říká, že nemá žádné limity a dokáže zahrát prakticky cokoliv, doprovázel Symfonický orchestr Českého rozhlasu (SOČR).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alexander Ghindin

Alexander Ghindin | Foto: archiv Alexandera Ghindina

„Z každého jeho gesta i pohybu vyplývalo, že je to zkušený a vyrovnaný profesionál, který veřejné vystupování zvládá s neobvyklým nadhledem,“ popsala kulturní redaktorka Markéta Kaňková dojmy z generální zkoušky.

„Ukázal se jako technicky skvěle vybavený hráč, který bez problémů zvládá všechna technická úskalí, a navíc jako klavírista s romantickou duší, který má velký talent vystihnout jak lyrické, tak dramatické momenty,“ dodala.

Ghindin má pověst hudebníka, který staví obsah díla nad vnější formu. Pianistou bez limitů je nazýván proto, že je schopen s nadhledem zahrát i ty nejtěžší a technicky nejrafinovanější skladby, mezi které patří právě Čajkovského První klavírní koncert.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruský pianista Alexander Ghindin ocenil vkus pražského publika. Svěřil se také, co pro něj znamená Čajkovského První klavírní koncert

„Především bych chtěl říci, že mám ohromnou radost, že jsem opět v Praze. Není to zdaleka poprvé, co budu v Praze vystupovat. Hrál jsem tu mnohokrát s orchestry i komorními soubory a pokaždé je to pro mě ohromná radost i čest, protože publikum tady je skvělé,“ svěřil se před představením umělec.

„Co se týče Čajkovského koncertu a Čajkovského samotného, myslím, že hraje velice důležitou roli v životě každého ruského hudebníka. S mým životem souvisí Čajkovskij naprosto zásadně, studoval jsem konzervatoř, která nesla jeho jméno. V roce 1994 jsem získal cenu na mezinárodní klavírní soutěži Petra Iljiče Čajkovského. Čajkovského hudba je, myslím, velice blízká lidské duši. Myslím, že Čajkovskij od ní drží klíč a velice lehce se tak do ní dostává,“ přiblížil Ghindin.

Známý klavírista se netají tím, že je pro něj velmi důležitá komunikace s orchestrem. Se SOČRem nevystupuje poprvé. S rozhlasovými symfoniky hrál už před několika lety na festivalu Pražský podzim. Tehdy předvedli Čajkovského Druhý klavírní koncert.

„Tento orchestr mám velice rád, jsou to skvělí lidé. Když přijde hostující sólista na zkoušku, hned ví, kam přišel, hned pocítí, jaká atmosféra vládne v orchestru. Když přijdete sem, okamžitě víte, že jste mezi srdečnými a upřímnými lidmi,“ zavzpomínal.

Jarní sérii koncertů SOČRu v Obecním domě zahájí fenomenální klavírista Ghindin

Číst článek

„Chovají se velmi dobře nejen k sobě navzájem, ale i k dirigentovi. Jsou otevření, komunikativní a v neposlední řadě jsou to skvělí profesionální hudebníci. Na dnešní koncert se velice těším. Mám tento orchestr skutečně moc rád,“ zdůraznil.

Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme