Smartphonii ovlivní diváci pomocí mobilních telefonů. Kombinací může být téměř tisíc

„Zapněte si, prosím, své mobilní telefony.“ Tuto neobvyklou větu uslyší dnes večer publikum na koncertu Janáčkovy filharmonie Ostrava. Na programu bude Smartphonie, neobvyklá interaktivní symfonie, kterou mohou ovlivnit diváci v sále. Potřebují k tomu jen své chytré telefony.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Janáčkova filharmonie Ostrava

Janáčkova filharmonie Ostrava | Foto: Janáčkova filharmonie Ostrava

Smartphonie je takový malý filharmonický jukebox. Bude se hrát pomalu, nebo v rychlém tempu a bude orchestr hvízdat, nebo tleskat? O tom všem rozhodne publikum pomocí mobilních telefonů.

„Diváci přesně nevědí, jakou konkrétní skladbu volí. Vždycky je trošku zaklíčovaná nějakým heslem. Kdybych měl prozradit jednu věc, tak mají možnost vybrat mezi jmény Johann a Richard. Rozhodují se tak mezi dvěma Straussi. Jsou to svým způsobem tajenky,“ vysvětluje dirigent Jan Kučera, který bude po celý večer spolu s orchestrem plnit hudební přání diváků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Smartphonii ovlivní diváci pomocí mobilních telefonů. Kombinací může být téměř tisíc. Podrobnosti zjišťovala Kateřina Daňková

„Hlavní motiv je publikum pobavit tím, že je vtáhneme do hry. Bavilo to i muzikanty, protože nebyla nouze o napínavé, dobrodružné chvilky na pódiu,“ přibližuje Kučera.

Smartphonie vznikla před dvěma lety speciálně pro festival Smetanova Litomyšl. Zadání bylo vytvořit originální koncert, který by upoutal mladé posluchače, ale zároveň ctil klasickou koncertní posloupnost. Autoři Martin Ptáček a Kristýna Drášilová proto využili moderní technologie.

„Na základě dobového trendu, kterým je technika a elektronika, jsme vymysleli, že bychom v rámci koncertu používali mobilní telefony. Posluchač vejde na naše stránky a může během koncertu hlasovat,“ upřesňuje Drášilová.

Název skladby a jméno autora se posluchačům následně zobrazí na displeji telefonu. Během hry vítězné skladby se na plátno promítá také text, který souvisí s obdobím i skladatelem.

Mobilní telefon (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Vybírali jsme melodie, které dříve zaznívaly na starých telefonech s klasickou hudbou a které jsou známé,“ dodává autorka.

Celkem na koncertu zazní devět skladeb z osmnácti připravených. Smartphonie tak může zaznít v 912 různých kombinacích.

„Do poslední chvíle nikdo z nás neví, jak bude ten tvar vypadat. Naštěstí máme pohotového moderátora, což je Honza Maxián, který případné kolize vtipně vyplní a my máme čas si nalistovat následující skladbu,“ popisuje dirigent Kučera.

Koncert Smartphonie uvede Janáčkova filharmonie Ostrava v rámci svého cyklu Mimořádných koncertů. Od svého vzniku zazní podruhé, a to dnes od 19 hodin ve společenském sále Domu kultury města Ostravy. Program ještě doplní Brittenův Průvodce mladého člověka orchestrem.

Princip Kinoautomatu

Hlasování diváků využívají nejen hudební, ale také divadelní a filmové projekty. Prvním takovým byl československý Kinoautomat, představený na světové výstavě EXPO v roce 1967. Jeho základem byl zřejmě první interaktivní film na světě Člověk a jeho dům. Hlavní role i role moderátora se chopil Miroslav Horníček.

Na stejném principu fungoval také 13dílný československý seriál Rozpaky kuchaře Svatopluka z roku 1984. Hlavním hrdinou a zároveň moderátorem byl Josef Dvořák. Část diváků hlasovala přímo ve studiu Československé televize, tvůrci se ale rozhodli zapojit i lidi v domácnostech. Ti měli možnost rozhodovat prostřednictvím rozsvěcování žárovek.

Na centrálním energetickém dispečinku pak byla sledována výchylka ve spotřebě elektřiny v celé republice. Objevovaly se ale spekulace o průkaznosti a regulérnosti diváckého hlasování.

Osud hrdinky vložilo do rukou diváků také Divadlo Vosto5. V inscenaci nazvané Teatromat rozhoduje publikum o osudu Aleny, která se rozhodla vydat do Prahy a splnit si tam svůj velký sen.

Kateřina Daňková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme