Soutěž mladých hudebníků Concertino Praga letos ovládli Češi

Český rozhlas letos už po čtyřicáté deváté pořádá soutěž mladých hudebníků Concertino Praga. Celkem se přihlásilo patnáct souborů z Česka, Ruska, Bulharska, Německa, Polska a Španělska. Českou republiku reprezentovalo sedm nahrávek a Češi v soutěži jednoznačně zvítězili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezinárodní porota soutěže Concertino 2015

Mezinárodní porota soutěže Concertino 2015 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Soutěž Concertino Praga propaguje českou hudbu a seznamuje veřejnost s nejlepšími českými a zahraničními interprety nastupující generace mladých hudebníků.

V letošním ročníku se mohly přihlásit komorní soubory v obsazení dvou až pěti hráčů (duo - kvinteto) v libovolném nástrojovém obsazení, ale pouze s jedním akustickým klávesovým nástrojem.

Jejich nahrávky posuzovala mezinárodně obsazená porota.

V kategorii DUO získali první cenu Matyáš Novák a Larisa Palochová – klavír/housle, druhou cenu Vilém Vlček a Ondřej Zavadil – violoncello/klavír.

Další ocenění
Cena EMCY: Vilém Vlček a Ondřej Zavadil – violoncello / klavír z České republiky
Čestné uznání a doporučení k účasti na koncertě laureátů:
V kategorii DUO: Charlotte Kuffer a Max Vogler – flétna / hoboj a Nikita Gorovin a Egor Mestergazi – klavír/klarinet.
V kategorii TRIO: Bogdana Burin, Michaela Petrova a Kalina Mincheva – housle/klavír/housle a Milla Mihova, Debora Stefanova a Momchil Pandev – klavír/housle/violoncello.

V kategorii TRIO si první cenu odnáší Filip Zaykov, Adam Reithof a Martin Chudada – housle/klarinet/klavír. Druhé místo pak obsadili Matyáš Houf, Anna Mimrová a Dominik Velek – barokní flétna/cembalo/violoncello.

Do ostatních soutěžních kategorií se žádní účastníci nepřihlásili.

Absolutním vítězům a zároveň držitelům Ceny Heleny Karáskové, kterými se pro tento rok stali Matyáš Novák a Larisa Palochová, vydá Český rozhlas vlastní profilové CD.

Laureáti soutěže vystoupí 19. června na slavnostním Koncertě vítězů v pražském Rudolfinu. Poté se mladí hudebníci zúčastní tradičního koncertního turné po jihočeských městech.

Český rozhlas, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme