Španělský tenor José Carreras slaví sedmdesátiny. V rámci celosvětového turné přijíždí i do Česka

Slávu si získal jako jeden ze slavných „Tří tenorů". V 90. letech José Carreras spolu s Lucianem Pavarottim a Plácidem Domingem vyprodávali jeden koncertní sál za druhým. Slavný tenor teď slaví 70. narozeniny. Tento týden se na celosvětovém turné zastaví i v České republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

José Carreras navštívil Prahu poprvé v roce 1971

José Carreras navštívil Prahu poprvé v roce 1971 | Foto: Filip Jandourek

Když zazní hlas Josého Carrerase, všichni si ho hned vybaví. Narodil se ve Španělsku a k opeře se dostal už jako dítě. Jako absolventa barcelonské konzervatoře si ho všimla tehdy už světoznámá pěvkyně Montserrat Caballé. Nabídla mu spolupráci a jeho kariéra odstartovala.

„Bezpochyby patří mezi ty nejvýjimečnější pěvecké hvězdy, které kdy opera měla. Má naprosto specifický hlasový fond a barvu, která jasně ukáže, že to je právě José Carreras. Jeho zásluha byla především po boku Luciana Pavarottiho a Plácida Dominga. Svým způsobem operu vrátili zpět do kolejí, zájem totiž v 80. letech lehce opadal,“ popsal výjimečnost umělce dirigent Robert Jindra.

V roce 1987 Carreras vážně onemocněl a přerušil kariéru. Do koncertních síní se mu ale po roce podařilo vrátit.

„Jeho odhodlání s nemocí bojovat a nakonec se vrátit na koncertní pódia, už jen taková síla a vůle si zaslouží neskutečný a velký obdiv. Patří bezesporu mezi osobnosti, na které se nikdy nezapomene. Je to zkrátka obrovská pěvecká legenda,“ dodal Jindra.

Největší slávu získal jako jeden ze "Tří tenorů" spolu s Lucianem Pavarottim a Plácidem Domingem. Nyní je Carreras na celosvětovém turné, na kterém slaví i svoje sedmdesátiny. V Česku zahraje tento týden.

Kateřina Svátková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme