Státní operu čeká rekonstrukce. Vláda už schválila předpokládanou cenu oprav

Soubor Státní opery se bude na konci letošní divadelní sezony stěhovat. V červenci by měla začít rozsáhlá rekonstrukce historické i přilehlé provozní budovy. Některá představení se přesunou do Hudebního divadla v Karlíně a do historické budovy Národního divadla. Hostování na těchto scénách by nemělo výrazně omezit fungování a vytíženost souboru Státní opery.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní opera Praha

Státní opera Praha | Foto: Národní divadlo

V souladu se zákonem o veřejných zakázkách vláda na začátku února schválila opravu budovy Státní opery společně s předpokládanou cenou této veřejné zakázky.

Jejím zadavatelem je Národní divadlo Praha, přičemž Ministerstvo kultury je správcem programu Péče o národní kulturní poklad, ze kterého bude oprava financovaná. Předpokládaná částka je 933 milionů 130 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soubor Státní opery bude už od září hostovat v Hudebním divadle Karlín. Přestěhuje se kvůli rekonstrukci

„Důvodem navýšení sumy je fakt, že předchozí investiční záměry zahrnovaly pouze opravy vybraných technologií a dílčí restaurátorské práce, a to pouze na historické budově. Při přípravě projektové dokumentace se ale přišlo na další nedostatky v technické, stavu obou budov – tedy té historické i provozní,“ vysvětluje mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková.

Rekonstrukce Státní opery je tedy připravena včetně projektu a otevřeného výběrového řízení. Podle ředitele Národního divadla Jana Buriana bude ale finální cena oprav jasná až po ukončení výběrového řízení.

„Ten projekt podle nějakých státem schválených tabulek mluví o maximální možné ceně. Pak proběhne soutěž a ta výsledná situace je vždy nižší,“ popisuje Burian.

O většinu představení diváci nepřijdou

Vedení Státní opery a opery Národního divadla chce z původních zhruba 180 představení uváděných v budově Státní opery v sezoně 2016/2017 udržet 150.

Podle ředitelky Státní opery a opery Národního divadla Silvie Hroncové diváci nepřijdou třeba o představení oper Aida, Macbeth, Bohéma a Madam Butterfly, se kterými se soubor přesune do historické budovy Národního divadla. Dalších představení soubor odehraje v Hudebním divadle Karlín.

S budovou před rekonstrukcí se Státní opera rozloučí titulem Richarda Strausse Elektra, který bude mít premiéru 10. června. Mimo budovu Státní opery bude soubor po celou dobu rekonstrukce, která by měla trvat 27 měsíců.

Národní divadlo Praha plánuje vypsat výběrové řízení na dodavatele oprav v průběhu příštího týdne.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme