U2 slaví 40. výročí. Původně punková kapela svoji kariéru nastartovala v 80. letech

Přesně před čtyřiceti lety se sešli na první zkoušce členové irské rockové skupiny Larry Mullen Band, brzy si ale změnili název na U2 a pokusili se navázat na to nejlepší z ostrovního punku. Kritiku a publikum to ale příliš nepřesvědčilo. Osmdesátá léta vše změnila, v roce 1987 se U2 celosvětově prosadili vydáním desky The Joshua Tree. Celkem se jí prodalo 25 milionů kopií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapela U2 během svého vystoupení v koncertním sále Bercy

Kapela U2 během svého vystoupení v koncertním sále Bercy | Zdroj: Reuters

Deskou Joshua Tree U2 vzdali hold Americe, kde už kapela měla silné jméno. Nahrávku nazvali podle Jozuova stromu, který roste na západě USA. Jeho černobílé fotky dali také na obal desky.

Podle hudebního dramaturga Jiřího Špičáka skupina z úspěchu alba těží dodnes.

„U2 za posledních 20 let, pro mě, nic revolučního neudělali, ať už v pódiové prezentaci, nebo v hudbě samotné. Pořád vlastně těží ze slávy, která se jim podařila nějaký způsobem nakumulovat v průběhu 80. let a hlavně na konci s deskou Joshua Tree,“ říká.

Také alba Achtung Baby, Zooropa a Pop ovlivněná elektronickou hudbou, která kapela vydala v devadesátých letech, vzbudila velký ohlas.

V posledních letech U2 experimentovali i s novými technologiemi. Jejich alba se daly zdarma stáhnout pomocí mobilních zařízení, koncert v kalifornské Pasadeně v roce 2009 se vysílal živě na internetu.

U2 jsou ale populární i díky svému duchovnímu a charitativnímu rozměru.

„U2 na začátku byla sice post-punková kapela, ale zároveň z velké části i křesťanská. Podle mě zárodek velké popularity U2 spočívá v tom, že to byla skupina, která přesně pochopila to, co potřebovala její země,“ vysvětluje Jiří Špičák.

U2 dosud vydali 13 studiových alb a získali rekordních 22 cen Grammy. Devět z nich přitom jen za album How to Dismantle an Atomic Bomb z roku 2004.

O rok později byli uvedeni do Rock'n'rollové síně slávy.

Zdeněk Přidal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme