V americkém Texasu zazní Rybova vánoční mše v češtině

Do Vánoc sice zbývá ještě pět týdnů, česká vánoční hudba ale v Americe získává nové posluchače. Rybova Česká mše vánoční se představí hned v několika městech amerického Texasu. V češtině ji nastudovala hudební fakulta univerzity v Dentonu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hudba, klavír, muzika, noty

Hudba, klavír, muzika, noty | Foto: Talya Willson

Popěvek „Hej mistře" zazněl v Dentonu na půdě Univerzity Severního Texasu vůbec poprvé. U publika sklidila Rybova mše nadšené ovace, u zpěváků - studentů hudební fakulty - také. Byť se u českých „ř“ a „š“ a „č“ pořádně zapotili.

Brock Johnson, který zpívá basový part, se po vystoupení s úlevou směje nad svou výslovností. V tom, že jazyk byl na celé mši to nejtěžší, se s ním shodují i tři zbývající sólisté.

Přehrát

00:00 / 00:00

S texaskými hudebníky natáčela zpravodajka ČRo ve Spojených státech Lenka Kabrhelová

Slova jako „vzhled" a „třpytit" se prostě Američanům nevyslovují lehce, usmívá se sopranistka Julianna Emanski. Jak prozrazuje, aby bylo vystoupení co nejautentičtější, poslala univerzita čtveřici na deset dnů intenzivního jazykového školení do České republiky.

A to se zjevně vyplatilo - vystoupení se líbilo natolik, že mnozí v hledišti - jako třeba Tonny Berret - se už těší na další českou hudbu.

Jak vysvětluje profesor a hlavní postava celé akce Thomas Sovík, koncert je součástí celého festivalu české hudby, který představuje i díla Františka Xavera Duška, Jana Dismase Zelenky či Adama Michny z Otradovic. Rybova mše vyrazí na turné po dalších osmi texaských městech.

„V Texasu žije mnoho potomků českých imigrantů. Texaští Češi, většinou farmáři, si zachovali folklór a venkovské tradice, ale ztratili kontakt s českou kulturou a klasickou hudbou. Krajané dodnes zbožňují dechovku. Tu jim v rámci našich akcí také nabízíme. Ale zároveň se snažíme přivézt třeba smyčcové kvarteto nebo méně známé skladatele, aby nové generace věděly, že Čechy nejsou jen koláče, polka a pivo," dodává profesor hudební fakulty Univerzity Severního Texasu a potomek českých krajanů Thomas Sovík.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme