V Londýně odhalí sochu Amy Winehouse. U příležitosti zpěvaččiných nedožitých 31. narozenin

Nezaměnitelný hlas, řada hudebních ocenění, ale také nespočet skandálů - to jsou věci, které charakterizovaly zpěvačku Amy Winehouse. Britská umělkyně zemřela před třemi lety. Amyno jméno se ale v médiích objevuje stále. A teď bude stát v Londýně i její socha. Odhalí ji zpěvaččina rodina u příležitosti jejích narozenin. Dnes by jí bylo 31 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Amy Winehouse

Amy Winehouse | Foto: Island Records

Camden je rušná čtvrť v severním Londýně. Známá je hlavně svým nočním životem. V jejím centru jsou desítky klubů a barů. I to byl jeden z důvodů, proč tam Amy Winehouse bydlela. A proč zrovna tam bude stát její socha.

Vysoké podpatky, minišaty a obrovský drdol - přesně tak vypadá bronzová socha v životní velikosti slavné zpěvačky. V historii města bude vlastně unikátem. Podobné pocty se tam významným osobnostem dostávalo zpravidla až dvacet let po smrti. Amy ale bude výjimkou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Amy Winehouse zemřela před třemi lety. V Londýně jí dnes odhalí sochu. Více Pavlína Nečásková

Amy Winehosue zemřela před třemi lety na otravu alkoholem. Nekončící divoké večírky zpěvačku provázely celou kariérou. Ta trvala sice krátce, přesto byla velmi úspěšná. Několikanásobnou držitelku ceny Grammy dodnes mnozí považují za nejtalentovanější a nejvýraznější umělkyni její generace. Odlišovala se vizáží, oblékáním, ale i hudbou. Málokterá dvacetiletá zpěvačka se najde v bluesových baladách.

„Jsem jenom muzikant a nepřemýšlím nad tím, kdo mojí hudbu bude poslouchat nebo kupovat, komu bych se chtěla zalíbit - dělám hudbu, která se líbí mě. A jsem šťastná, že si to můžu dovolit,“ říkala Amy.

Jméno Amy Winehouse se stalo v podstatě marketingovou značkou. Vzpomínkovou knihu vydali oba její rodiče. Pořádají se výstavy jejích fotografií, posmrtně vycházejí nové písně. Výdělek z toho všeho většinou putuje do Nadace Amy Winehouse. Organizace, která pomáhá mladistvým bojujícím se závislostí na drogách nebo alkoholu.

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme