V Rudolfinu zněly irské dudy i operní zpěv. Jako pocta Jamesi Hornerovi

Titanic, Avatar, Vetřelci - ke všem těmto filmovým hitům napsal hudbu James Horner. Skladatel letos v létě tragicky zemřel při letecké nehodě. Jeho památku připomenul i dnešní koncert v Dvořákově síni pražského Rudolfina. Návštěvníci si mohli vychutnat i pronikavý zvuk irských dud, a to v melodii ze snímku Statečné srdce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Součástí koncertu Pocta Jamesi Hornerovi bylo i netradiční nasvícení Rudolfina

Součástí koncertu Pocta Jamesi Hornerovi bylo i netradiční nasvícení Rudolfina | Foto: Eva Rajlichová | Zdroj: Český rozhlas

Nejslavnější skladby Jamese Hornera zahrálo 85 hudebníků z Filmové filharmonie. Mezi nimi i její ředitel Matěj Lehár. Orchestr nejen řídí, ale jako aktivní muzikant hraje na lesní roh. V koncertním programu měl i on své favorizované skladby.

„Já se těším na úplně první skladbu ze Star Treku Khanův hněv a pak také na skladbu Avatar.“

Filmová hudba má řadu příznivců, většinou bývá přístupná pro široké publikum. To platí i pro hudbu Jamese Hornera, i když podle Matěje Lehára není úplně snadné ji zahrát.

Přehrát

00:00 / 00:00

Koncert Pocta Jamesi Hornerovi v pražském Rudolfinu přiblížila Eva Rajlichová

„Jsou hodně náročné na žesťové nástroje, jsou psané ve vysokém rozsahu, jsou tam hodně technická místa. Myslím si, že později se tomu ostatní skladatelé spíš vyhýbali, ta hudba se také nahrávala jinak, tolik nezáleželo na kvalitě nahrávek, používala se spíš jako podkres.“

Publikum v Dvořákově síni Rudolfina si mohlo během koncertu užít i světelnou show. Zazněl i velký Hornerův hit - My Heart Will Go On z filmu Titanic, v podání britské sopranistky Christiny Johnston.

Film Music Prague se snaží přiblížit filmovou hudbu českému publiku už pět let, tým organizátorů inspiroval jejich vlastní zážitek z koncertu filmové hudby v Londýně. Asi dva měsíce před tragickou smrtí Jamese Hornera se se slavným skladatelem osobně setkal hlavní organizátor pražské přehlídky Nikola Bojčev.

„Byl velmi plachý, ale strašně milý člověk, podporoval mladé muzikanty, neměl žádné hvězdné manýry, úplně obyčejný člověk.“

Další možností zaposlouchat se do hudby dobře známé z filmového plátna chystá Film music Prague už na prosinec. Tentokrát to budou skladby z Hvězdných válek.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme