Varhaník z Notre Dame Jean-Pierre Leguay zahraje u sv. Jakuba v Praze

Na největší pražské varhany v bazilice svatého Jakuba zahraje dnes večer nevidomý umělec Jean-Pierre Leguay. Do Prahy přijel na Mezinárodní varhanní festival z Paříže, kde ho běžně slýchají v katedrále Notre Dame. V Česku se představí vůbec poprvé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Píšťaly

Píšťaly | Foto: Fotobanka stock.xchng

Jean-Pierre Leguay je ve světě varhanní hudby pojmem. Není jen mnohotvárným interpretem, ale i fenomenálním improvizátorem.

Slepý umělec, který po světě sbírá řadu cen a stal se mimo jiné i Rytířem řádu čestné legie, vystoupí dnes večer poprvé v Praze. Od počátku věděl, že v bazilice svatého Jakuba představí hudbu svých krajanů. O tom, jaká přesně to bude, ale rozhodly místní varhany:

Přehrát

00:00 / 00:00

O koncertu varhaníka pařížské katedrály Notre Dame Jeana-Pierre Leguaye v Praze mluvila Markéta Kaňková

„V první řadě jsem chtěl v Praze představit francouzskou hudbu. Pak jsem se musel rozhodnout, co konkrétně z její bohaté studnice. Konečný výběr se odvinul od typu místních svatojakubských varhan.“

Na koncertě tak zazní skladby známých i méně známých autorů Césara Francka, Eugéna Gigouta a Augustina Bariého. To ale zdaleka není vše. Leguay se představí jako improvizátor, a dokonce i jako skladatel.

„Do poloviny recitálu jsem zařadil improvizaci na dané téma. A protože jsem i skladatelem, zahraji i jednu ze svých novějších skladeb, která se jmenuje Útes.“

Na slavné Englerovy varhany zahrají špičkoví hudebníci, v Olomouci začíná varhanní festival

Číst článek

Umělec, který dnes večer zahraje v Praze, je ale doma v Paříži. A to ve slavné katedrále Notre Dame, kde působí jako hlavní varhaník.

S místem, které pamatuje korunovace králů a které dodnes inspiruje umělce celého světa, se cítí úzce spjat.

„Je pro mě velice těžké zachytit do slov, co pro mě působení v Notre Dame znamená. Kdybych se o to měl alespoň pokusit, cítím se být součástí ohromného spirituálního proudu, který pramení v daleké minulosti,“ řekl Jean-Pierre Leguay.

Rozeta v průčelí katedrály Notre Dame v Paříži | Foto: Stock Exchange

mkp, Markéta Kaňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme