Ve čtvrtek se veřejnost rozloučí s Šulákovou. 'Rozezpívala i rockový festival,' vzpomínají fanoušci

Vsetín si ve čtvrtek připomene svou rodačku, folklorní zpěvačku Jarmilu Šulákovou. Ta v sobotu ve věku 87 let zemřela. Vzpomínat na královnu valašského folkloru budou zástupci hudebních souborů, se kterými Jarmila Šuláková po celý život spolupracovala, vsetínské osobnosti, i zástupci kulturních institucí města Vsetína a Zlínského kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jarmila Šuláková

Jarmila Šuláková | Foto: Wikimedia Commons, lic. Public domain

"Široká veřejnost tak může přijít zavzpomínat na naši nejznámější zpěvačku lidových písní, národní umělkyni a čestnou občanku města Vsetína, paní Jarmilu Šulákovou, která v sobotu zemřela ve věku nedožitých 88 let," uvedla mluvčí vsetínské radnice Adéla Kousalová.

Poslední rozloučení s Šulákovou se poté uskuteční v pátek v kostele Horního sboru Českobratrské církve evangelické ve Vsetíně, to ale bude mít čistě rodinný charakter.

Zemřela Jarmila Šuláková. 'Královně lidové písně' bylo 87 let

Číst článek

Šuláková vystupovala s cimbálovými soubory i se skupinou Fleret. Uměla rozezpívat amfiteátr folkové Zahrady i příznivce tvrdší muziky na festivalu Rock for People. Vyučila se švadlenou, ale od roku 1950 byla 35 let prodavačkou ve vsetínské prodejně gramodesek.

V roce 1948 začala zpívat s valašským souborem Vsacan. V něm potkala svého manžela, houslistu Ludvíka Schmidta. V počátcích 50. let začala zpívat se souborem Kyčera a od roku 1952 do roku 1993 zpívala s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. S ním v rázovitém valašském kroji procestovala skoro celý svět.

Osudy Jarmily Šulákové

Číst článek

Šuláková si vždy přála studovat muziku, to se jí ale nesplnilo. „Tož přesto všechno, i bez té školy jsem to snad zvládla i na tu jedničku,“ okomentovala dříve svou kariéru pro Český rozhlas.

„Její písničky našly domov u každého, kdo má rád poctivou muziku a zpívání. Dokázala vytvořit z celé řady písniček povýtce regionálních tituly vpravdě národní. Kromě Moravského Valašska se dnes se stejnou chutí zpívají v celých Čechách, na Moravě i ve Slezsku. V repertoáru je mají folkloristé na Slovensku či v Holandsku a dokonce i v Chicagu,“ řekl cimbalista a znalec folkloru Jan Rokyta, který s Jarmilou Šulákovou vystupoval.

ČTK, ČRo Vltava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme