Za smlouvu Beatles z roku 1962 zaplatil kupec přes 13 milionů

V Londýně vydražili pracovní smlouvu legendární britské kapely Beatles. Dokument z roku 1962, na němž jsou podpisy čtveřice „brouků“, jejich manažera, ale také rodičů dvou členů kapely, se prodával v aukční síni Sotheby's. Anonymní kupec za něj zaplatil 365 tisíc liber, tedy v přepočtu asi 13,4 milionu korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Objevené fotografie Beatles (1963–1964) – Kicking Back

Objevené fotografie Beatles (1963–1964) – Kicking Back | Foto: Národní muzeum Praha, Paul Berriff

Smlouva byla podepsána 1. října 1962, pouhé čtyři dny před vydáním prvního singlu Love Me Do.

Skupina The Beatles už podepsala se svým manažerem Brianem Epsteinem jednu smlouvu, to však v kapele ještě jako bubeník působil Pete Best. Když jej nahradil Ringo Starr, musely obě strany podepsat smlouvu novou.

Na dokumentu jsou podpisy členů kapely a také otců Paula McCartneho a George Harrisona, protože muzikantům v té době bylo méně než 21 let.

Z ustanovení smlouvy vyplývá, že Epsteinovi, který bývá někdy nazýván „pátým broukem“ a který zemřel na předávkování drogami v roce 1967, se měla automaticky obnovovat každých pět let jeho manažerská funkce.

Dostával desetiprocentní podíl z tržeb nižších než 400 liber týdně, 20 procent z tržeb od 400 do 800 liber týdně a 25 procent z vyšších částek.

Smlouva Beatles se dražila i v USA

„Brouci“ podepsali svou vůbec první smlouvu v Hamburku v roce 1961, kdy ještě nebyli známí a hráli jen po klubech. Šlo o nahrávací smlouvu s německou společností Polydor, s níž vydali singl My Bonnie, který Epsteina zaujal a přiměl ke spolupráci s hudebníky.

Jako název skupiny bylo však tehdy vybráno Beat Brothers, protože název The Beatles nebyl považován za dostatečně atraktivní pro německé publikum.

Tato nahrávací smlouva byla prodána v aukci před deseti dny v New Yorku za 75 tisíc dolarů (1,8 milionu korun) bez zahrnutí poplatku pro dražební společnost. S poplatky pak cena přesáhla 90 tisíc dolarů.

Členové Beatles po rozpadu kapely v roce 1970 | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme