Začíná festival Mezi ploty. Vystoupí Tomáš Klus, Ewa Farna i kapela Sto zvířat

Brány psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích se dnes otevřely dvoudennímu festivalu Mezi ploty. Do areálu dorazilo na 10 tisíc návštěvníků. Vybrat si mohou z programu čtrnácti scén se stovkou účinkujících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mezi ploty    

Mezi ploty     | Foto: Radio Wave

Na hlavním pódiu pod kostelem zazpívá v sobotu večer Ewa Farna a v neděli pak Tomáš Klus. Na festivalu Mezi ploty vystoupí Klus naposledy před plánovanou roční pauzou.

Návštěvníci se také mohou těšit na skupiny Eddie Stoilow a Blue Effect s kytaristou Radimem Hladíkem. Představí se také písničkář Voxel, který na loňských slavících zvítězil v kategorii Hvězda internetu.

Další stage nazvanou Street art zone ovládnou hiphopeři nebo rappeři. Svůj um předvede rapper Orion nebo skupina Prago Union. Vystoupí také slovenský rapper Ego a český Lipo.

Součástí festivalu bude i zóna pro rodiny s dětmi. Malým i velkým zahraje kapela Sto zvířat a zazpívá třeba Ondřej Ruml.

Na alternativní hudební scéně bude kralovat Monika Načeva, která vytrvale hledá originální způsoby hudebního vyjádření. Nebudou ale chybět ani skupiny Imodium nebo Sunflower Caravan.

Divadlo o strašidlech i ztrátě sociálního kontaktu

K festivalu Mezi ploty neodmyslitelně patří i divadelní scéna. Činoherní klub letos uvede hru Moje strašidlo o lásce a nenávisti až za hrob. Studio Ypsilon zvolilo inscenaci #jsi_user o duševně nemocném člověku, kterému internet nahrazuje sociální kontakt.

Herečka Simona Babčáková bude se svojí skupinou improvizovat. Celý festival pak v divadle zakončí zpěvák Dan Bárta.

„I když by vlastně patřil spíš na některou z hudebních scén, chtěli jsme mu tímhle způsobem poděkovat. Spolu s kapelou Sto zvířat, Tomášem Hanákem a v posledních letech i Annou Polívkovou totiž patří k opravdovým oporám projektu Mezi ploty,“ říká zakladatel a ředitel festivalu Robert Kozler.

Zóny s velkým srdcem

Novinkou letošního ročníku jsou podle něj zóny označené velkým srdcem. V nich si návštěvníci budou moct promluvit s odborníky o svých osobních problémech.

„Jsou to taková krásná obrovská srdce, která budou vybarvená. Budou udělaná tak, že budou patřit k dětem, k žánru typu Tomáš Klus nebo k alternativně myslícím lidem. Motivem Mezi plotů je nejenom mluvit o tom, jak se máme mít rádi, ale naplnit to,“ dodává Kozler.

Organizátoři zde chtějí otevřít diskusi o duševních problémech a nabídnout pomoc všem, kteří zažívají stres nebo těžší životní etapu.

Debaty s umělci i návštěvníky dnes vede třeba známý odborník Karel Nešpor. A na festivalu se taky propaguje loni odstartovaná veřejná sbírka ve prospěch Nadace Bona, která pomáhá hlavně schizofrenikům s návratem do normálního života.

Jedna z větších scén festivalu je určená pro rodiny s dětmi. Jsou tomu uzpůsobena vystoupení umělců, takže i děti pobavil třeba Ondřej Ruml a zítra se o totéž postará herečka Iva Pazderková. V celém areálu je možné si vyzkoušet spoustu atrakcí novým cirkusem počínaje a výtvarnými dílnami konče.

Zdeněk Veselovský, Anna Jadrná, Radek Kříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme