Zemřela zpěvačka Věra Špinarová. Rockerce tělem i duší bylo 65 let

Ve věku 65 let zemřela v neděli v motolské nemocnici zpěvačka Věra Špinarová. „Svůj boj o život, i přes veškerou péči lékařů a zdravotnickéhoí personálu, v neděli 26. 3. 2017 prohrála,“ informoval v pondělí její syn Adam Pavlík.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvačka Věra Špinarová na fotografii z roku 2015

Zpěvačka Věra Špinarová na fotografii z roku 2015 | Zdroj: ČTK

Zpěvačka zkolabovala minulý týden při koncertu v rámci společného turné s Heidi Janků. Nevolno se jí udělalo už po druhé písni a došlo k zástavě srdce.

"Chtěl bych touto cestou poděkovat celému zdravotnickému týmu a lékařům nemocnice v Motole za péči, kterou mé mamince věnovali. Zároveň chci poděkovat všem fanouškům a přátelům za podporu a účast v této těžké chvíli, kterou já a celá naše rodina prožívá," napsal Pavlík.

Kdy bude zpěvačka pohřbena, zatím není známo. "Termín posledního rozloučení, které bude v Ostravě, bude zveřejněn."

Její hlas byl ojedinělý, řekla Vondráčková

Hudebník František Ringo Čech pro ni napsal text k písni Raketou na Mars. „Věra Špinarová byla jednou z našich nejlepších. Rockerka tělem i duší. S takovým drivem zpívala. Je mi to strašně líto. Se Špinarovou umřel kus mého rockového života,“ řekl Čech.

„Věru budu mít pořád jako normální, bezvadnou babu, která, když jsem se jí opatrně ptala, co bude mít oblečeného na naše turné, tak řekla: ‚Tak tohle já vůbec neřeším,‘“ zavzpomínala Petra Janů, se kterou nazpívala hit To máme mládež.

Za vynikající zpěvačku s hlasem, který byl darem od boha, označila Špinarovou kolegyně Helena Vondráčková. „Její razantní krásný hlas byl v tuzemské populární hudbě ojedinělý," uvedla Vondráčková.

Na zpěvačku vzpomínala také pořadatelka festivalu Colours of Ostrava Zlata Holušová. „Byla to úžasná zpěvačka. Především ale také synonymum pro ostravskou nepoddajnost. Vše si dělala po svém. Byla velmi odvážná," řekla Holušová. Připomněla, že Špinarová před lety na ostravském festivalu vystoupila.

„Jednoho dne se vrátíš, Věrko. Ostrava tě bude vždy milovat a my taky," napsal zpěvák skupiny Kryštof Richard Krajčo na Facebooku kapely cestou do USA, kde skupina dokončí práci na připravované desce.

Stálice české pop music

Majitelka nenapodobitelného sytého hlasu Věra Špinarová patřila ke stálicím tuzemské populární hudby. Proslavily ji písně jako Meteor lásky, Bílá jawa 250, Raketou na Mars, Měj mě rád nebo Jednoho dne se vrátíš. Dokázala bravurně zazpívat rock, blues i pop, na vrcholu kariéry se o ní říkalo, že má největší hlasový rozsah z tuzemských zpěvaček středního proudu.

Mezi špičku domácí populární scény katapultovala rodačku z Pohořelic u Brna nahrávka Music box z roku 1969, o tři roky později vydala své první album Andromeda. Poté vystupovala se skupinami Speciál a Notabene. Celkem vydala 13 desek. Nyní jí dělá producenta a kapelníka syn Adam.

Věra Špinarová na fotografii z roku 2015 | Foto: Fotobanka Profimedia

Jejím prvním manželem se v roce 1972 stal kapelník jejího doprovodného orchestru Ivo Pavlík, se kterým má syna Adama. V roce 1984 se manželství rozpadlo a Věra Špinarová si po krátké známosti vzala bubeníka a zpěváka Vítězslava Vávru. Po rozpadu druhého manželství si prošla obdobím alkoholu a depresí. Zpět na pódia se Špinarová vrátila díky spolupráci s podnikatelem Václavem Fischerem. V posledních letech neustále koncertovala.

U příležitosti jejích 65. narozenin na konci loňského roku vyšla kompilace s názvem Zóna lásky. Uzavírá ji titulkové melodie Ennia Morriconeho z filmu Tenkrát na západě, kterou textař Zbyšek Malý nazval Jednoho dne se vrátíš. „Herec Jiří Sovák mi před mnoha léty řekl: Kdyby měl každý zpěvák v repertoáru jednu jedinou píseň, u které by už při vyslovení jejího názvu bylo všem jasné, kdo ji zpívá, mohl by být šťastný. A vám se to podařilo. Když se řekne 'Jednoho dne se vrátíš', každý ví, že je to Špinarka," řekla tehdy zpěvačka.

Jan Herget, pj, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme