Zpěvačka a básnířka Patti Smith slaví 70. Pro své fanoušky připravila novou autobiografii

Meditace o cestování, detektivních seriálech, literatuře a kávě. I tak se dá popsat nová autobiografická kniha rockové ikony Patti Smith. Slavná zpěvačka a spisovatelka slaví 70. narozeniny. Knihu M Train sama označila jako automapu svého života.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpěvačka a básnířka Patti Smith

Zpěvačka a básnířka Patti Smith | Zdroj: Reuters

Začínala jako básnířka, autorka dramat, občas psala do novin. Hudba ji zlákala začátkem 70. let. Její první album Horses z roku 1975 zařadil časopis Rolling Stone mezi sto nejlepších debutových alb všech dob.

Se svojí skupinou Patti Smith Group (ve které mimochodem hrál i český baskytarista Ivan Král) pak nazpívala jednu z nejznámějších písní. Napsal ji Bruce Springsteen a vyšla v roce 1978 jako singl.

Příběh 2016: Překvapivé rozhodnutí švédské akademie. Nobelovu cenu dostal Bob Dylan

Číst článek

M Train, jak se nová autobiografická kniha Patti Smith jmenuje, dává do pohybu vlak vzpomínek. Začíná v malé kavárničce, kam Patti vyráží každé ráno na pravidelnou kávu. Ve svém vyprávění propojuje sen a skutečnost, minulost a přítomnost.

„Ona vás bere do své hlavy, do svých myšlenek, do svých snů, do svého bytu, do svého každodenního bytí. Nechá vás být svědkem úplně nejběžnějších životních rituálů,“ potvrzuje překladatelka knihy Lýdie Kárníková

O knize se mluví jako o intimní a působivé sondě do vnitřního světa Patti Smith. Podle Kárníkové je to sonda neokázalá a upřímná. „Jedná se o jakýsi memoár, protože to skutečně mapuje období jejího života. Je to intimní, protože vás pouští skutečně do každého pochodu, ale zároveň zůstává konkrétní výpovědí.“

M Train přináší vzpomínky i na události, které si čtenáři ještě pamatují. A tak někdy tyto osobní prožitky mohou vzájemně srovnávat.

„Jsou to deníky z let nedávných, tak čtyři pět let zpátky. Dozvídáme se o hurikánu Sandy, který jako obyvatelka New Yorku zažila. Dovídáme se o jejich nedávných cestách na setkání beatníků do Maroka. Vztahuje se k událostem, které nás obklopují, což jsou události, které obklopují i nás. A to je na tom to zajímavé,“ dodává překladatelka.

Carl Solomon, Patti Smith, Allen Ginsberg a William S. Burroughs, 1977 | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0 Marcelo Noah

Styl, kterým Patti Smith píše je poetický. Podle překladatelky jde o způsob vidění světa, který se u ní opakuje, Poetičnost tak má svůj zdroj.

Patti Smith nabízí pohled do svého nitra a svých zážitků taky skrze svůj objektiv. Knihu M train doplňují její fotografie.

Regina Květoňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme