Mnohamiliardová státní ekozakázka vzbuzuje obavy

Vláda v pondělí schválila hodnotící komisi pro obří státní zakázku na likvidaci ekologických škod. "Kontrakt tohoto rozměru vzbuzuje obavy na všech stranách," řekl k tomu náměstek ministra životního prostředí Karel Bláha.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plechovka plovoucí ve vodě

Plechovka plovoucí ve vodě | Foto: Fotobanka stock.xchng

Vláda vybrala devět členů komise z ministerstev financí, životního prostředí, průmyslu, spravedlnosti a úřadu vlády.

Do závěrečného kola se dostali tři z původních šesti uchazečů. Rozhodnutí o tom, která z firem tendr vyhraje musí předložit ministr financí vládě do devadesáti dnů. Není přitom stále jasné, kolik vlastně bude stát likvidace ekologických škod, k jejímuž financování se stát zavázal při prodeji různých podniků v počátku devadesátých letech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Karel Bláha, náměstek MŽP, mluvil o obří státní zakázce na likvidaci ekologických škod

Nejčastěji zmiňovanou cifru kolem 115 miliard korun rozporuje i ministr financí Eduard Janota. Podle něj jde o pasivní součet všech garancí, které byly při prodejích poskytnuty. Podobně se pro Rádio Česko vyjádřila i ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová.

"Resort životního prostředí si to předběžně vyčíslil na třicet až čtyřicet miliard korun. To jsou podle těchto odhadů náklady na to, aby zátěže byly odstraněny. Znovu se tam objevuje částka 114 miliard, která není vůbec částka nákladů na sanaci, to je hodnota majetku, který byl prodán," vysvětlila Tylová.

Miliardy do vlastní kapsy?

Podle ní současný systém odstraňování ekologických škod v podstatě fungoval. Skutečný problém je však jinde.

"Nefinancují to jednotlivé podniky. Financuje to ministerstvo financí a bylo by absurdní po nich vymáhat rozhodnutí, jejichž naplnění samy nemohou úplně ovlivnit. A musím říci, že pokud se někdy zadrhlo nebo zpozdilo odstraňování těchto zátěží, tak proto, že ministerstvo financí neuvolňovalo prostředky," řekla Tylová.

Transparency International poukazuje na to, že stát slíbil proplatit kompletní cenu bez ohledu na náklady. Transaparency International se proto obává, že firmy nabídnou cenu místo odhadovaných čtyřiceti miliard korun kolem osmdesáti, a zbytek půjde do ,jejich kapsy'.

"Ta obava tady existuje od samého začátku a já se přiznávám velice otevřeně, že na začátku mi nebyl tento projekt zvlášť sympatický. Ale když už byl schválen a tato koncepce přijata, je potřeba vytvořit podmínky, aby se brala zakázka jako celek a jednotlivé její komponenty, protože těch byly už desítky až stovky, aby se kontrolovaly. Aby existovala účinná supervize jak po stránce věcné, tak po stránce finančních toků," řekl k tomu jeden ze členů hodnotící komise a náměstek ministra životního prostředí Karel Bláha.

Účinná kontrola

Podle týdeníku Respekt navíc dva ze zástupců firem, které se už dostaly do závěrečného kola, vzbuzují pochybnosti. Jeden údajně proplácel poradenským firmám ministerstva rekordní odměny téměř za půl miliardy korun. Druhý byl obviněn a pak i obžalován z uplácení v soutěžích o veřejné zakázky.

"Je to důvod k obavám. Kontrakt tohoto rozměru vzbuzuje obavy na všech stranách. Musí to proto být snaha, když už koncept byl přijat, aby byl pečlivě kontrolován," dodal Bláha.

Martina Mašková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme