ČSOB a Komerční banka se soudí o 24 milionů dolarů

V naprosté tichosti se koncem týdne u pražského obchodního soudu odehrálo jedno z líčení v soudní při o 24 milionů 400 tisíc dolarů. Československá obchodní banka v tomto sporu žaluje Komerční banku kvůli údajným vyplaceným zárukám pro zahraniční investici a požaduje svoje peníze zpátky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Zdroj: AFP

Ještě než líčení začalo požádaly právní zástupkyně obou peněžních ústavů o vyloučení veřejnosti s tím, že se budou probírat bankovní operace, které by měly zůstat v utajení. Soudkyně Alena Červená ale rozhodla o tom, že proces bude veřejný s tím, že bankovní transakce podrobně probírány nebudou.

Mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek potvrdil, že soudní spor běží, podrobnosti ale sdělit odmítl: "Je to velmi stará záležitost zhruba 18 nebo 20 let. My nechceme predikovat výsledek sporu, ani nebudeme informovat o podrobnostech, protože probíhající právní spory zásadně nekomentujeme."

Stejně reagovala i Komerční banka. "Probíhající soudní řízení standardně nekomentujeme," řekla zástupkyně banky Monika Klucová.

Co je jádrem sporu?

Protože aktéři sporu odmítají sdělit podrobnosti, Český rozhlas několik dní pátral potom, co je jádrem sporu. Nakonec se podařilo zjistit, že spor mezi bankami se odvíjí od citlivé strategické zakázky v Íránu.

V roce 1990 státní íránská organizace vypsala výběrové řízení na stavbu hliníkárny v Jajaramu v provincii Chorásán. V tendru zvítězila česká společnost Technoexport. Smlouva byla podepsána v červnu 1991 a subdodavatelem se stala další česká firma Chepos dnes CHETENG.

Kvůli lukrativní ale zároveň senzitivnímu kontraktu potřebovaly společnosti bankovní záruky. Celkem jich bylo poskytnuto sedm. Kvůli tomu vznikla čtyřstranná dohoda mezi bankami a investujícími společnostmi, která fungovala podle soudkyně Aleny Červené 10 let.

Íránská ústava jako důkaz

Pak ale ČSOB podala žalobu a požaduje peníze údajně vyplacené jako akreditiv nazpět od Komerční banky. Jako důkazy byly soudu předkládány vinětky s íránského práva nebo překlad íránské ústavy.

Když Český rozhlas požádal o vyjádření přítomných zástupců stran soudního sporu, žádné nezískal. Zástupce CHETENGU Milan Čoupek například mimo záznam řekl, že by jakékoli informování mohlo ještě stále nedokončenou zakázku na Blízkém východě zhatit.

Žádné vyjádření, tak zněla reakce ředitele Technoexportu Vladimíra Kuby. Také soudkyně Alena Červená odmítla hovořit na mikrofon. Pře je prý příliš komplikovaná a citlivá, spor proto odložila na leden příštího roku.

Jan Hrbáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme