Poslanci dostanou zprávu o tendru na likvidaci ekologických škod

Informace o obřím tendru na likvidaci ekologických škod si od vlády vyžádali poslanci. Vláda Jana Fischera rozhodnutí o zadání této státní zakázky, která by státní pokladnu mohla v následujících letech přijít na zhruba 115 miliard korun, zatím odložila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skládka odpadků

Skládka odpadků | Foto: Fotobanka stock.xchng

Nabídky vyhodnotí až nová vláda po volbách v červnu příštího roku. Kritici soutěže tvrdí, že není jasné, kolik by stát za likvidaci starých ekologických zátěží skutečně zaplatil, protože není dostatečně jasný systém, který má zabránit tomu, aby vítězná firma své požadavky vůči státu nenadhodnocovala.

Pochyby panují i kolem zadání tendru. Nemá jít totiž o klasické výběrové řízení, ale o koncesní projekt. Tento způsob doporučil v posudku vypracovaném pro ministerstvo financí i bývalý proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 diskutovali na Rádiu Česko o tendru na likvidaci ekologických škod

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka si myslí, že vláda si odkladem tendru zjednodušila cestu, ale neodstranila problém samotný. Navíc podle něj přijdeme o půl roku času.

"Vláda neodstranila vady, které se během výběrového řízení vyskytly a které podle našeho názoru ohrožují veřejné rozpočty. Cena, kterou by stát nakonec mohl zaplatit, je totiž příliš vysoká," řekl Sobotka.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 poukázal na skutečnost, že předchozí vláda od samého začátku říkala, že neví, jestli se podaří najít vhodného partnera. Nakonec podle něj také nemusí vybrat nikoho.

"Kladu otázku, komu tak strašně vadí, že nabídky budou předloženy, pravděpodobně těm, kterým vyhovuje současný stav a ten je obrovsky otevřený korupci a vede vždycky jen k vyšší ceně," odpověděl si Miroslav Kalousek.

Igor Maňour, Ondřej Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme