Sportovním svazům dochází trpělivost se Sazkou

Sportovním svazům a sdružením dochází trpělivost. Jen za loňský rok jim loterijní společnost Sazka dluží stovky milionů korun. A letos to bude s příspěvky pravděpodobně ještě horší. Někteří akcionáři už dokonce tvrdí, že finanční pramen vyschl na několik let úplně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleš Hušák, generální ředitel Sazka a.s.

Aleš Hušák, generální ředitel Sazka a.s. | Foto: Tomáš Adamec

Společnost Sazka slíbila loni sportovcům 420 milionů ve dvanácti splátkách. Realita ale byla jiná. Kvůli drahému financování Sazka arény a krátkodobým úvěrům u bank má loterijní společnost problémy s hospodařením. Jen majoritnímu akcionáři, Českému svazu tělesné výchovy dluží stovky milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Ondřeje Suchana o problémech Sazky

Podle vyjádření mluvčího Sazky Zdeňka Zikmunda z e-mailové korespondence Sazka pracuje na tom, aby sportu ještě nějaké peníze za loňský rok odvedla. Hlavní slovo ale prý budou mít akcionáři.

Generální sekretář České asociace Sport pro všechny Miroslav Zítko Českému rozhlasu sdělil, že za rok 2009 obdrželi pouze pět z dvanácti splátek a pro rok 2010 nemají od Sazky žádnou informaci, s čím mohou počítat. A podobně jsou na tom i ostatní. U výhledu na další roky převládá skepse. Podle místopředsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala dokonce již v letošním roce vyschne zdroj Sazka úplně.

Nulu v kolonce příjmů od Sazky mají v letošním rozpočtu podle informací Českého rozhlasu i na Střeleckém svazu, který samostatně také patří mezi drobné akcionáře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Jiřím Kejvalem v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Sportovci se s žádostí o pomoc obrátí na stát. Jak už Český rozhlas informoval, jednu skupinu lobbyistů sestavuje šéf fotbalového svazu Ivan Hašek. Přízeň politiků by měli zajistit advokát Miroslav Jansta nebo bývalý eurokomisař Pavel Telička.

Podle šéfa českého olympijského výboru Milana Jiráska nejsou podobné aktivity správné. Sám by raději svolal velké fórum, kde by vedle sebe usedli sportovci, politici i finančníci a pokusili by se situaci řešit.

Kejval: Svazy by peníze od Sazky neměly žádat

Sportovní svazy a sdružení by neměly chtít od Sazky peníze na svou činnost. Ve vysílání Radiožurnálu to řekl místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Akcionáři by se dle něj měli naopak snažit o ozdravení společnosti, kterou zadlužila drahá výstavba Sazka arény.

"Sazka v první řadě musí být schopná dostát svým závazkům vůči třetím osobám, vůči věřitelům, a potom následně si rozdělovat peníze mezi sebe. Vypadá to divně z pohledu sportu a z pohledu původního chápání peněz, které ze Sazky jdou do sportu, ale z hlediska obchodního zákoníku a obchodních zvyklostí to je běžná praxe," uvedl místopředseda ČOV.

,Akcionáři si za to mohou sami'

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Motejlek hovořil o problémech Sazky na Rádiu Česko

Celkové zadlužení Sazky je skutečně enormní, řekl na Rádiu Česko vedoucí reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlek.

"Derivátové a nederivátové závazky společnosti dosahují více než 17 miliard korun. V částce jsou zahrnuty i splatné náklady na cizí zdroje. To znamená obsluha tohoto dluhu je velmi nákladná. Tím pádem se nedostává na přímé platby akcionářům."

"Na druhou stranu akcionáři si za situaci mohou sami, protože oni odhlasovali, že Sazka bude financovat někdejší Sazka arenu, dnes O2 arenu. To znamená, oni vlastně peníze dostávají, ale ne přímo na svůj chod, ale je placena bývalá Sazka arena," upozornil Motejlek.

Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme