Hušák nakupuje nemovitosti na Menorce od roku 2003

Předseda představenstva a generální ředitel Sazky Aleš Hušák začal s nákupy budov a pozemků na Menorce v roce 2003. Dnes na ostrově vlastní usedlost a téměř osmdesát hektarů půdy. Jak vyplývá z údajů katastrálního úřadu v Ciutadelle de Menorca, postupně v přepočtu investoval šedesát milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velké sloupy u vjezdů na pozemky jsou pro Menorku typické. U vily Son Clariana jsou mohutnější a hned dvakrát

Velké sloupy u vjezdů na pozemky jsou pro Menorku typické. U vily Son Clariana jsou mohutnější a hned dvakrát | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Další značné částky Hušák vynaložil do zvelebení rozsáhlého sídla, které vévodí okolní krajině poblíž skalnatého pobřeží Středozemního moře. Velké pozemky kolem vily zarůstají keře a nízké stromy a vše obepínají typické kamenné zdi. Brána u hlavní silnice varuje, že vstupujete na soukromé území usedlosti Son Clariana.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf Sazky Aleš Hušák začal nakupovat nemovitosti na Menorce v roce 2003. Dnes tam má sídlo v hodnotě 60 milionů korun. Podrobnosti v pořadu Zblízka přiblížil reportér David Koubek.

"Aleš Hušák - ano, pamatuju si na něj. Mluvil jsem s ním, když tehdy přišel k nám na radnici žádat o stavební povolení. Koupil totiž starý dům a chtěl ho opravit. Jeli jsme se na něj s inspektorem podívat, abychom zjistili, jak to tam vypadá. Na Menorce se totiž mimo město žádné nové objekty stavět nesmějí. Povolení jsme nakonec dali," řekl Llorenc Casanovas, bývalý radní pro urbanismus v Ciutadelle de Menorca.

Koupi domu Hušákovi zprostředkovala realitní kancelář Foro Inmobiliario, která transakci potvrdila, ale více se k ní nechtěla vyjadřovat.

V katastrálních knihách města Ciutadella de Menorca figuruje jméno Aleše Hušáka společně s jeho manželkou na pěti listech. Poprvé nakupoval na Menorce v roce 2003 - dům s 3 hektarovým pozemkem - za milion sto tisíc eur. Budova má dvě patra a halu a stojí na půdorysu 390 metrů čtverečních, píše se v katastru.

V dalších letech Aleš Hušák společně s manželkou přikupoval další pozemky kolem haciendy v lokalitě Son Morell. Dnes to je podle úředních záznamů celkem 78 hektarů. Cena domu a pozemků zapsaná v katastru odpovídá v tehdejších kurzech eura 60 milionům českých korun.

Jak Českému rozhlasu potvrdili zaměstnanci jedné z místních realitních kanceláří, kvůli daním bývá cena v katastru nižší, než skutečně zaplacená. Realitní agenti se ovšem zdráhali skutečnou hodnotu pozemku odhadnout - na Menorce jsou prý ceny mimo městskou zástavbu vždy velmi individuální. Závisí do velké míry na zastavěné ploše.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zrekonstruovat dům na Menorce není jednoduché. Aleši Hušákovi se to podařilo. Více informací zjišťoval na Menorce reportér David Koubek.

Ostrov Menorca, který patří společně s Ibizou a Mallorcou k souostroví Baleáry, nabízí panenské pláže, neporušenou přírodu a zachovává si hodně ze své historie. Zrekonstruovat tam dům pro rekreaci rozhodně není nic jednoduchého. Aleši Hušákovi, kterého jeden z jeho sousedů označil za Rumuna, se to podařilo.

"Před sto lety to musel být nádherný dům. Pak ho ale nejspíš rolníci opustili, postupně chátral, až se z něj stala ruina. Bazén tam nestál - byla tam betonová nádrž na vodu. Zůstaly tam zdi, zůstala tam střecha, takže jsme panu Hušákovi povolení k opravě dali. A jak dům zrekonstruujete, to pak záleží na tom, kolik máte peněz," řekl bývalý konšel Llorenc Casanovas.

Pokuta kvůli septiku

Kvůli jedné ze staveb ale dostal Aleš Hušák pokutu. Úřední rozhodnutí předložila šéfka stavebního odboru Sandra Díaz. Bylo to za stavbu septiku na Son Clarianě - postavili ho totiž bez povolení. Při vyměřování sankce odhadli úředníci samotný septik na 13,5 tisíce eur, podle tehdejšího kurzu asi 410 tisíc korun.

"Takové případy jsou časté. Tyhle ohromné parcely - s velkou rozlohou, ale malou zastavěnou plochou - stojí moc peněz. Skoro vždycky je tady kupují cizinci. Jsou to většinou staré domy a potřebují rekonstrukci. Vyřídit stavební povolení trvá kvůli přísným předpisům hrozně dlouho. A ten, kdo spěchá, prostě řekne, že to chce postavit - a pak případně pokutu zaplatí," řekla Sandra Díaz.

Aleš Hušák nejspíš vylepšoval nejen samotný dům. Terasy kolem něj vypadají jako nové, vede k němu nová asfaltová, asi půl kilometru dlouhá příjezdová cesta, a zepředu ho chrání masivní plot - a podle leteckého snímku nejspíš přibyl taky bazén.

"Před rokem, to tam pořád něco stavěli - pořád tam jezdila auta s kontejnery a s materiálem," líčí sousedka ze statku na protějším kopci.

Jan Hrbáček, David Koubek, Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme