Boj o dotaci pro Horní Jiřetín skončil, peníze budou

Horní Jiřetín nakonec dostane dotaci na novou kanalizaci a čističku odpadních vod. Severočeská obec, která se nachází na území s dosud nevytěženými strategickými zásobami hnědého uhlí, splnila pro získání evropské dotace za dvě stě milionů korun všechny podmínky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Osud dvouapůl tisícového města visí na vlásku.

Osud dvouapůl tisícového města visí na vlásku. | Foto: Tomáš Adamec

„Dotace je schválená, obec obdržela registrační list, to znamená, že na dotaci má nárok a v tuto chvíli je ve stejné fázi registrace jako všichni ostatní žadatelé,“ potvrdil Radiožurnálu ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek.

Přidělení peněz z Bruselu se přitom několik měsíců oddalovalo. Zastavení dotace žádal ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský, který opakovaně psal na ministerstvo životního prostředí, aby dotace nebyla přidělena.

Podle něj by to bylo plýtvání penězi, kdyby obec v budoucnu musela ustoupit těžbě. O prolomení limitů těžby ale přitom vůbec nebylo rozhodnuto. Verdikt pravděpodobně řekne až další vláda vzešlá z voleb.

Igor Maňour, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme