Jihozápad žádá seznam dobrých projektů z podezřelých dotací

Rozdělování evropských dotací na jihu a západě Čech stále vázne. Vedení regionu Jihozápad odkládá podpis už schválených dotací do té doby, než dostane nový seznam bezproblémových projektů z dosud zablokované páté výzvy programu. Krajští politici se tak chtějí ujistit, že probíhající vyšetřování neodhalilo mezi už potvrzenými projekty žádný další podezřelý.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola | Foto: Kateřina Koželuhová

Výbor regionální rady Jihozápad dostal od ministerstva seznam bezproblémových projektů zhruba před měsícem. V březnovém dopise resort uvedl, že neshledal problémy u téměř 120 ze 177 schválených projektů.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola Radiožurnálu řekl, že plzenští a českobudějovičtí politici chtějí vědět, zda seznam žádostí, které ministr financí označil jako bezproblémové, stále platí.

„My chceme, aby nám pan ministr řekl, že dopis z 30. března považuje za zásadní a neměnný, anebo zda vlivem těchto šetření došlo k posunu a z původně bezproblémových projektů se staly problémové. Chtěli bychom od něj znát ten seznam,“ uvedl Zimola po pět a půl hodiny trvajícím jednání výboru regionální rady Jihozápad.

Smlouvy na již schválené projekty by mohly být podepsány po 8. květnu, dodal jihočeský hejtman. Kolik bezproblémových projektů bude, Zimola nedokázal odhadnout.

Nejasnosti v přidělování dotací se týkají žádostí podaných v páté výzvě regionálního operačního programu v hodnotě 3,8 miliardy korun. Policie prošetřovala i šestou výzvu, ve které jde o asi půl miliardy korun. Výbor rozhodl, že tyto žádosti budou znovu obodovány.

Vyšetřování komplikuje již zahájené projekty

Projekty, které uspěly a na dotaci mají nárok, ve většině případů již běží. Nedodání peněz tak zkomplikovalo finanční situaci mnoha obcím a sdružením. Právě kvůli nedořešenému přidělování dotací podalo na radu regionu Jihozápad trestní oznámení Českobudějovické biskupství.

Výbor měl také rozhodnout o odvolání vazebně stíhaného ředitele úřadu rady Jiřího Trnky, jemuž hrozí 12 let vězení za to, že podle policie ovlivňoval výběr projektů, které měly na eurodotace dosáhnout. Pro jeho odvolání se ale nenašlo dost hlasů, proti byli zástupci ODS.

Právě policejní vyšetřování a stíhání Trnky a jeho spolupracovníka dosud brání podepsání smluv s úspěšnými žadateli o eurodotace. Policie se případem kolem rozdělování dotací na jihozápadě Čech dál zabývá a vzhledem k tomu, že jde o administrativně náročnou kauzu, nelze zatím odhadovat, kdy vyšetřování skončí.

Martin Hromádka, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme