Policie vyšetří nákup pandurů. Ministr bude spolupracovat

Česká policie se zaměří na podezřelý nákup transportérů pandur. Kauzu už prošetřují i jejich rakouští kolegové a v krátké době by měl začít fungovat i společný vyšetřovací tým. Rozhoduje o něm nejvyšší státní zástupkyně, Renáta Vesecká.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pandur II 8x8

Pandur II 8x8 | Foto: Steyr-Daimler-Puch Spezialfahrzeug

Český stát si objednal 107 strojů za víc než 14 miliard korun. Pandury pro tuzemskou armádu jsou zhruba čtyřikrát dražší, než ty, které nakoupilo třeba Portugalsko. A vyšetřovatelé dospěli k závěru, že obchod mohly provázet pletichy při veřejné soutěži. Na názor se zeptám současného ministra obrany, Alexandra Vondry z ODS.

„Nemohu k tomu moc říct. Dozvěděl jsem se včera, že se příslušné orgány rozhodly zahájit vyšetřování a mohu samozřejmě všechny ubezpečit, že ministerstvo obrany poskytne při vyšetřování součinnost, ale detaily mně rozhodně známy nejsou,“ ujistil současný ministr obrany Alexandr Vondra.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nákupu Pandurů mluvil na Rádiu Česko ministr obrany Alexandr Vondra

Bývalí manažeři firmy Steyer na záznamu skryté kamery reportéra Mladé fronty Dnes mluvili o provizích pro české politické strany a o schůzkách s některými českými úředníky a politiky, třeba s bývalým náměstkem ministra obrany a exministrem Martinem Bartákem.

S manažery zbrojovky se měli setkat také například bývalý premiér Stanislav Gross, bývalý ministr obrany, Karel Kühnl nebo místopředseda ČSSD, Lubomír Zaorálek.

Armáda transportéry potřebuje

„Tohle musí jasně prokázat vyšetřování. Já osobně jsem ty pány nikdy neviděl ani je neznám,“ odmítl komentář Vondra.

Nicméně nový ministr obrany si nevybral Bartáka, aby setrval ve funkci náměstka.

„Nevím jestli toto je důvod. Já si stavím svůj tým, což je pravomocí ministra. A co se týče Martina Bartáka, vážím si toho, co tady na ministerstvu vykonal, ale nepředpokládám, že by tady působil dál,“ uvedl Vondra.

Zkušenosti s pandury zatím nejsou úplně ideální. Zjistilo se například, že jsou nevhodné pro misi v Afghánistánu. Měly by projít poměrně nákladnou úpravou, aby se v tamních podmínkách daly použít. Spekuluje se tak, zda vůbec česká armáda transportéry efektivně využije.

„Určitě česká armáda potřebuje kolové obrněné transportéry. O tom není pochyb. Až budou tyto otázky dokončeny, tak budou důležitou součástí Brigády rychlého nasazení, což je náš páteřní útvar i v rámci NATO. To, že půjde o Pandury, bylo rozhodnuto dávno. Ale není mi známo, že by zkušenosti s tímto transportérem byly tak špatné,“ dodal Vondra.

Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme