Soud znovu otevře kauzu Vítkov

Po dvouměsíční pauze dnes ostravský soud začne znovu projednávat takzvaný Vítkovský případ. Čtveřice pravicových radikálů čelí obžalobě z pokusu o rasově motivovanou vraždu. Kdy si vyslechnou konečný rozsudek, však stále není jasné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tragický požár rodinného domu ve Vítkově

Tragický požár rodinného domu ve Vítkově | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Na lavici obžalovaných opět usednou David Vaculík, Jaromír Lukeš, Václav Cojocaru a Ivo Müller. Podle státní zástupkyně útok dlouhodobě plánovali, věděli, že v domě bydlí lidé a chtěli se tím zviditelnit v neonacistickém prostředí v době Hitlerových narozenin.

Před soudem vypovídali jen dva z nich. „Jsem vzal pár lahví, protože benzín jsem pravidelně vozil v autě jako náhradu v kanystru a bavlněné hadry také. Lukeš trhal kusy těch hadrů a cpal je do lahví. Potom se někdo zeptal, zda má někdo zapalovač...,“ uvedl v jednom z předchozích přelíčení jeden z nich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud dnes znovu začne projednávat žhářský útok ve Vítkově. Případ v Ostravě sleduje redaktorka Andrea Čánová.

Ke svému členství v neonacistickém hnutí řekl: „Občas jsem jezdíval na nějaké veřejné mítinky. Nevím, asi jsem někam chtěl patřit.. Neměl jsem nikdy moc kamarádů, tak jsem to bral takhle.“

Po obydlí romské rodiny ve Vítkově, kam v polovině dubna loňského roku dopadly tři zápalné lahve, již není ani stopa. Plameny tehdy popálily na osmdesáti procentech těla dvouletou Natálii. Se závažnými následky se bude potýkat po celý zbytek života. „Obrátilo nám to celý život naruby. Doufám, že soud rozhodně správně a spravedlivě. Natálka bude trpět celý život,“ uvedl otec Natálky.

Poté, co předseda senátu uzavře dokazování, přednesou obhájci a žalobkyně závěrečné řeči. Obžalovaní dostanou právo na poslední slovo a soud vynese rozsudek. Není ale jasné, kdy se tak stane.

Andrea Brtníková, Katarína Brezovská, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme