Stát zaplatil za Harrachov údajný dluh z privatizace Crystalexu

Ministerstvo financí zaplatilo za město Harrachov sedmnáct milionů korun. Jde o dluh za dnes už zkrachovalou Agrobanku, který mělo město Harrachov podle pražského vrchního soudu údajně převzít v rámci privatizace podniku Crystalex. Pohledávku, která se od roku 1993 vyšplhala celkem na 85 milionů korun, mezitím odkoupila a vymáhala společnost J.F.World Brokers.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lanová dráha Harrachov

Lanová dráha Harrachov | Foto: Agentura CzechTourism

Skutečnost, že stát zaplatil původní dluh, ale městu nijak nepomůže. Ministerstvo financí totiž chce celou zaplacenou sumu znovu na městu vymoci. Potvrzuje to mluvčí rezortu financí Ondřej Jakob.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu Harrachov sleduje Petr Sehnoutka

„Podali jsme proti rozsudku dovolání s návrhem na odklad vykonatelnosti odvolacího rozsudku. Jelikož se jedná o mimořádný opravný prostředek a Nejvyšší soud o dovolání ani o odkladu vykonatelnosti doposud nerozhodl, je povinností stran podle pravomocného rozsudku plnit. Nyní budeme požadovat po Harrachovu aby zaplatil. Nejdříve zažádáme dopisem a pokud by odmítl, obrátíme se na soud," řekl Jakob.

Harrachov navíc musí doplatit i zbytek dluhu až do výše 85 milionů korun. Na krkonošské horské středisko je už několik týdnů uvalena exekuce. „Město nemůže na své účty a za pár dní bude kvůli tomu muset zavřít školu a školku,“ varuje starosta města Tomáš Ploc.

Harrachov platit nechce

Krkonošské horské středisko přesto zaplatit nechce. Proti rozsudku se dál brání a to i u Ústavního soudu. Český rozhlas má navíc k dispozici dokumenty ze kterých vyplývá, že dluh nikdy neměl na Harrachov přejít.

Vše začíná v roce 1993. V této době část tehdejšího státního podniku Crystalex - konkrétně Harrachovský závod 07 - privatizuje František Novosad. Část tohoto majetku ale Novosad nechce a po dohodě si ho přebírá město.

Jde o tři rozestavěné domy na Klondajku, ruinu muzea a sbírku skla. Podle rozhodnutí tehdejšího ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého má majetek přecházející na Harrachov hodnotu nulovou.

Ve stejném smyslu pak Fond národního majetku uzavře s městem dohodu o převodu majetku. Pokud by vše bylo takto dodrženo, Harrachov by dnes problém neměl.

Město přebírá úvěr

Jenže někdy na podzim roku 93 se všechno zamotá. Tehdejší starosta Ivan Hendrych podepisuje nedatovaný dokument nazvaný zápis o převodu majetku, ve kterém přebírá kromě domů i jakýsi úvěr ve výši necelých sedmnácti milionů korun.

Takovou hodnotu přitom neměly ani přebírané budovy. Pod dokumentem jsou podepsaní tři muži. Tehdejší ředitel státního podniku Crystalex Jan Kratina už ale nežije. Starosta Ivan Hendrych zase o této věci nekomunikuje. Současnému vedení radnice vzkázal, že si na okolnosti převzetí dluhu nevzpomíná.

Posledním podepsaným je Květoslav Basl, tehdejší právník Crystalexu a pověřenec Fondu národního majetku. Ale ani on si na to, kde se dluh vzal, příliš nevzpomíná.

„Tenkrát byly různý úvěry, který se sečetly a vyjádřily se poměrem k celkovému majetku státního podniku a v tomto poměru se převáděly na ty podniky nebo na ty privatizátory a v tomto případě i obec, to je všechno co k tomu můžu říct,“ říká Basl.

Problém je ale v tom, že obec nebyla ani privatizátor, natož podnik a tak se na ní podle právníka Harrachova Tomáše Vašíčka tato pravidla nevztahují. Navíc tehdejší starosta neměl od zastupitelstva pověření přebírat jakékoli dluhy. Český rozhlas má dokumenty, ze kterých vyplývá, že úvěr neměl vůbec nic společného s Harrachovem ani s částí podniku privatizovanou Františkem Novosadem.

Teorii, že město nemělo nikdy převzít žádný úvěr, potvrzuje i František Novosad, který byl tím, kdo privatizoval harrachovskou část Crystalexu, ze které se pak městu převedly tři rozestavěné domy a muzeum. Ani pan Novosad nepřebíral s továrnou žádný úvěr. Za fabriky totiž zaplatil tehdejšímu Ministerstvu pro správu národního majetku a jeho privatizaci.

Nečestná hra

„Já na to nemám snad žádný racionální vysvětlení. Podle mě se někde musela stát opravdu nějaká nečestná hra, protože autorem privatizačního projektu i toho dodatku jsem já. A nikdy se ve fázi privatizace o převzetí tohoto úvěru nemluvilo," říká Novosad.

Sedmnáctimilionový dluh, který starosta Hendrych převzal na město, je částečně splacený úvěr státního podniku Crystalex u tehdejší Agrobanky v původní hodnotě 30 milionů korun.

Z dokumentů, které má Český rozhlas k dispozici, ale jasně vyplývá, že dluh souvisí s jinou částí privatizace Crystalexu. To ostatně v polovině devadesátých let potvrdil i hradecký soud, který Harrachov očistil, připomíná František Novosad.

„Tam bylo dokázáno, že ten dluh nesouvisí s privatizací. Že peníze byly použity na splátku nějakého sociálního a zdravotního pojištění a nota bene tam bylo dokázáno, že na ten dluh má Agrobanka zástavu rekreačního střediska Kravsko u Znojma. A tím to skončilo. Takže jestliže teď někdo přišel s nějakou pohledávkou, tak si myslím, že je někde na sto procent nějaká levá."

Přesto znovu letos na jaře pražský vrchní soud rozhodl, že Harrachov má dluh splatit. Když s odkazem na tyto skutečnosti chtěl Radiožurnál vyjádření od soudce Ladislava Derky, ten ho přislíbil, ale až poté, co ve věci rozhodne Nejvyšší soud, ke kterému podalo město Harrachov dovolání.

Nikdo si na nic nevzpomíná

Kdo měl tedy z této transakce největší prospěch? Podle všeho to bylo tehdejší vedení státního podniku, které společnost zprivatizovalo. Na firmu přešly sice zastavěné nemovitosti, ale už ne nutnost jimi zajištěný úvěr splácet. Tehdejší ředitel už nežije a právník podniku Květoslav Basl říká, že vše proběhlo v souladu se zákonem, ale na detaily už si nevzpomíná.

Podnik pak koupila skupina kolem Radovana Květa a Jana Součka. Změny se udály i na straně úvěru: Po krachu Agrobanky odkoupila její pohledávku jištěnou právě těmito nemovitostmi u Znojma skupina J.F. World Brokers. A to za tři miliony sto tisíc korun.

Právník Harrachova Tomáš Vašíček upozorňuje, že tato firma měla přitom blízko ke Crystalexu. „Je to společnost, která je nebo byla kupodivu vlastníkem akcií Crystalex a.s., jak vyplývá z několika dokumentů, které dodala na obchodní rejstřík," říká právník.

Zajímavé je i to, že J.F.World Brokers dovolila, aby se zrušilo zástavní právo u nemovitostí ve vlastnictví Crystalexu. Ten pak hned nemovitosti prodal. J.F.World Brokers ale nepřišla zkrátka - peníze nakonec vysoudila po Harrachovu. A za něj už jim oněch 17 milionů korun ministerstvo financí zaplatilo. Zbytek do 85 milionů korun, kam se dluh vyšplhal kvůli úrokům, zatím město splácet nechce.

Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme