Boj o šéfa IKEMu se přiostřil, padají obvinění z plagiátorství

Boj o křeslo přednosty Kliniky transplantační chirurgie pražského IKEM provází tvrdý spor špičkových chirurgů. V konkurzu proti sobě stojí dosavadní šéf kliniky Miloš Adamec a jeho bývalý žák Jiří Froněk, který nyní působí na prestižní klinice v Londýně. I přesto, že o vítězi ještě vedení IKEM nerozhodlo, už teď Adamec svého soupeře ostře napadl. Tvrdí, že je podvodník a svoji disertační práci celou opsal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současný  přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Miloš Adamec

Současný přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Miloš Adamec | Foto: Petra Benešová

Celý spor dvou chirurgů, na který upozornil jako první deník Právo, vyplaval na povrch až ve chvíli, kdy se začalo soutěžit o křeslo přednosty kliniky. V jejím čele sedí chirurg Miloš Adamec, který v Česku patří ke špičce v transplantaci ledvin, slinivky břišní a jater.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor o křeslo přednosty pražského IKEMu sleduje Petra Benešová

Nelíbí se mu, že na jeho křeslo by mohl usednout jeho žák Jiří Froněk, který od roku 2004 transplantuje ledviny v Londýně a v IKEM dlouhá léta působil. Důvod je podle Adamce jednoduchý, jeho žák Froněk je podle něj plagiátor.

„Někdo to říct musel, já jsem na sebe vzal to riziko, protože jsem v IKEMu 26 let a na jeho dobrém jménu mi hodně záleží. Nedopustím, aby někdo řekl, že se tady opisují vědecké práce,“ prohlásil Adamec.

Froněk měl podle tvrzení Adamce opsat svoji disertační práci o experimentech na tenkém střevu od svých kolegů Petera Baláže a Ivana Matia. Ti výzkum na potkanech, o kterém Froněk ve své disertační práci píše, měli udělat v letech 1998 až v 2002 v Košicích, jak tvrdí profesor Adamec.

„Na práce jsem přišli teď, kdy připravujeme klinický program transplantace střeva. Práce doktora Baláže popisuje experiment, který byl proveden v roce 1998 až 2002 v Košicích. Provedli ho tři studenti medicíny, dva z nich pak nastoupili k nám. Práce doktora Froňka vychází z úplně stejného experimentu, který prováděli tito tři studenti,“ tvrdí Adamec.

Fakta o publikování těchto výzkumů, které má Radiožurnál k dispozici, jsou ale jiná. Doktor Froněk si zadal téma své disertační práce už v roce 1999 na Univerzitě Palackého v Olomouci a práci vydal v roce 2004.

Oproti tomu Peter Baláž měl své téma na stejný výzkum schválené na univerzitě v Košicích až v roce 2001 a obhájil ji v roce 2005. To znamená až rok po Jiřím Froňkovi, který má navíc ve své práci nejen tento experiment na potkanech, ale ještě další jiné téma svého výzkumu.

Stejný výzkum dvakrát

Jak tedy došlo k tomu, že se do dvou disertačních prací dostal stejný výzkum? Byl to opravdu podle Baláže plagiát?

„Já vím, že jsem tu práci dělal já. Práce jsou mým originálem, když k tomu doložíte publikace, kde je moje jméno jako první, tak by myslím nikoho nenapadlo, že bych já plagioval,“ řekl Baláž.

Jenže chirurg Jiří Froněk, který se zatím k případu nechtěl vůbec vyjadřovat, se ve své disertační práci ani netváří, že by experiment na potkanech prováděl sám. V citačních zdrojích vysloveně uvádí spoluautory doktory Baláže a Matia. Navíc jejich spolupráci je možné doložit na mnoha odborných článcích o stejném tématu v mezinárodních časopisech.

Je tedy velmi zřejmé, že na výzkumu museli alespoň částečně v Praze spolupracovat. Baláž a Matia navíc působili i na stážích v pražském IKEM . Proto také figuruje Froňkovo jméno na společných odborných článcích, jak potvrzuje Ivan Matia.

„Dělá se to tak, že se člověk k té práci připíše. Pamatuji si přesně moment, kdy jsme mu ukázali co jsme udělali na cd, všechna data a porovnali s jeho výsledky,“ uvedl Matia.

Radiožurnál má i přislíbenu výpověď doktora Jiřího Froňka.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme