Nařčení z plagiátorství bude chirurg Froněk řešit u soudu

Český chirurg Jiří Froněk, který nyní působí na prestižní klinice v Londýně, se bude proti nařčení z plagiátorství bránit u soudu. Opírat se chce o dokumenty, které mají dokázat, že ve své disertační práci z roku 2004 neopisoval výsledky výzkumu tenkého střeva od svých kolegů ze Slovenska.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současný  přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Miloš Adamec

Současný přednosta Kliniky transplantační chirurgie IKEM Miloš Adamec | Foto: Petra Benešová

Údajné Froňkovo plagiátorství se navíc objevilo právě ve chvíli, kdy se má na pražském IKEMu rozhodnout o křeslu šéfa Kliniky transplantační medicíny. Jiří Froněk se totiž o místo uchází a z plagiátorství ho obvinil jeho soupeř v soutěži, dosavadní šéf kliniky, chirurg Miloš Adamec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauzu IKEM sleduje Petra Benešová

Podobné obvinění z plagiátorství a podvodu není v Česku zase tak obvyklé. O to méně pak v medicínském výzkumu, kde hrají roli tvrdá data naměřená v experimentech. Proto se chirurg Jiří Froněk rozhodl poradit s právníky.

„Byla velmi závažně poškozena má osobní a pracovní čest. Toto poškození je do určité míry nevratné, takže veškeré dokumenty má k dispozici advokátní kancelář a já bude dál postupovat podle jejího doporučení,“ potvrdil Froněk.

Celá kauza má hned čtyři účastníky. Na jedné straně stojí údajný plagiátor, chirurg Froněk. Proti němu pak šéf kliniky Miloš Adamec a dva další chirurgové z IKEMu - Ivan Matia a Peter Baláž, kteří ho obviňují z podvodu.

Froněk prý měl ve své disertaci použít výsledky experimentu na potkanech, který Matia a Baláž podle svého tvrzení udělali v letech 1998 až 2002 v Košicích. Peter Baláž si na tomto experimentu také pak postavil podle svých slov téma své disertační práce. A tady je právě jádro sporu. Obě disertace vycházejí ze stejného výzkumu. Kdo tedy opisoval? Baláž tvrdí, že on to nebyl.

„Já vím, že jsem tu práci dělal já, já se nemám čeho bát, když k tomu doložíte publikace, kde je moje jméno jako první, tak by nikoho nenapadlo, že bych já plagioval někomu práci,“ řekl Baláž.

Zajímavé je srovnání obou disertací. Froněk si její téma zapsal v Praze v roce 1999 a obhájil ji v Olomouci v roce 2004. Baláž si téma výzkumu zapsal až v roce 2001 a práci obhájil v roce 2005 v Košicích, tedy o rok později než Froněk.

Společné články

Navíc oběma chirurgům vycházely v době experimentu na potkanech společné články v odborných mezinárodních časopisech. Baláž přiznává, že se na začátku experimentu v tématu výzkumu inspirovali s Matiou od chirurga Froňka. Je tedy pravděpodobné, že tak museli všichni na testování zvířat spolupracovat. To ale Baláž popírá.

„Myslím, že spolupráce byla čistě v teoretické rovině, to nebyla žádná experimentální práce. Já jsem s ním žádný výzkum nedělal a nepamatuji si, že bych s ním vůbec konzultoval nějaké výsledky,“ tvrdí Baláž.

Chirurg Froněk, ale na dokumentech dokládá, že s nápadem na výzkum přišel už v roce 1999 právě on a teprve později se k němu přidali kolegové ze Slovenska.

Korespondence o společném výzkumu mezi Balážem a Froňkem | Foto: Petra Benešová

„Tady mám dopis, který jsem psal dne 1.9. 2000 na univerzitu do Hradce Králové, kde mimo jiné píši: V tuto chvíli jsem připraven vám kdykoli odeslat zamrazené vzorky. Z tohoto mailu vyplývá, že jsem měl experiment hotový,“ uvedl Froněk.

Na další mailové korespondenci s kolegy Froněk dokládá, že pracovali společně v týmu.

„Vytištěný email od kolegy Baláže a to z 21.8.2000 a druhý z 23.9.2000 a zde mimo jiné píšou, že mají všetko pripravené na start projektu a čakáme len na vašu spoluprácu,“ citoval z emailu Froněk.

Místo potkanů psi

Navíc v další korespondenci dokládá, že slovenští chirurgové chtěli pokračovat ve výzkumu ne na potkanech, ale na psech. Froněk má i dokument, ve kterém dokazuje, že Baláž se ve svém doktorandském studiu měl původně zabývat tématem výzkumu právě na psech.

To by ale měnilo situaci. Výsledky experimentu v disertacích nemohou být stejné na rozdílných zvířatech. A Baláž tak pravděpodobně musel změnit téma své disertace později a zaobírat se pouze výzkumem na potkanech, na kterém společně pracovali. Baláž ale jiné téma disertace popírá.

„Nevím o tom, že jsem to měl naplánované, můžu se podívat, je to možné, že jsem to měl napřed plánované na psech, ale v podání žádosti byl potkaní experiment,“ řekl Baláž.

Kdo na výzkumu pracoval je vidět tady: http://www.hpb.cz/cz/cas/01-2-3/main.html

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme