Kauza Diag Human jde opět před soud

Kauza Diag Human se opět dostává před soud. Obvodní soud pro Prahu 2 dnes bude projednávat případ bývalé ministryně zdravotnictví Marie Součkové, která podle obžaloby uzavřela nevýhodné smlouvy o právní pomoci ve sporu státu s firmou Diag Human.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krevní konzervy (ilustrační foto)

Krevní konzervy (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Za porušení povinnosti při správě cizího majetku a za zneužití pravomoci veřejného činitele Součkové hrozí tři až deset let vězení. Prvoinstanční soud bývalou ministryni už čtyřikrát obžaloby zprostil, odvolací senát ale osvobozující rozsudek pokaždé zrušil.

Obžaloba viní Součkovou z toho, že uzavřením smlouvy mezi ministerstvem a advokátem Zdeňkem Nováčkem způsobila státu téměř desetimilionovou škodu.

Někdejší ministryně podle spisu Nováčka najala, ačkoli věděla, že měla kauzu Diag Human předat k červenci 2003 Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Součková obvinění odmítla s tím, že případ má politický podtext.

Tomáš Medek, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme