Exministr Barták bral podle amerického velvyslance úplatky

Bývalý náměstek ministryně obrany a současný náměstek ministra financí Martin Barták bral údajně úplatky. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Potvrdil jí to bývalý velvyslanec Spojených států amerických v Česku a šéf dozorčí rady kopřivnické Tatry, William J. Cabaniss. Podle něj po něm chtěl v roce 2008 Martin Barták peníze za to, aby Tatra už neměla problémy s armádní zakázkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Martin Barták.

Ministr obrany Martin Barták. | Foto: Tomáš Adamec

"...Neodpověděl jsem. Měl jsem za to, že je to od někoho z ministerstva obrany velmi neobvyklá a nemístná konverzace. Odešel jsem a už jsem se s ním nebavil. Jmenoval se Martin Barták," řekl bývalý velvyslanec Cabaniss Mladé frontě Dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem na Rádiu Česko byl reportér Mladé fronty Dnes Janek Kroupa

Cabanissova slova potvrdil i jeho kolega Duncan Sellars, podle kterého šlo o částku v milionech dolarů. Podle Cabanisse se vše stalo ve Washingtonu na akci pořádané českým velvyslancem.

Exministr obrany Barták nepochybuje o tom, že vyšetřování jeho údajného požadavku na peníze za vyřešení sporu mezi Tatrou a Pragou prokáže jeho nevinu. Barták navíc zvažuje další právní kroky.

„Kategoricky odmítám tvrzení zveřejněné v dnešním vydání Mladé fronty Dnes, že bych snad kdykoli požadoval finanční prostředky na vyřešení údajného sporu mezi společnostmi Tatra Kopřivnice a Praga Hostivař. Zdůrazňuji, že jsem nikdy s nikým o tomto tématu nehovořil. O motivech těch, kteří tato obvinění vyslovují, mohu jen spekulovat. V každém případě se z jejich strany jedná o závažné obvinění z trestného činu, který bych takovým jednáním, jež popisují, spáchal,“ uvedl Barták ve svém prohlášení pro ČTK.

Tatra české armádě dodávala nákladní vozy za 2 miliardy 700 miliónů korun, ale obchod se státem se během roku 2007 začal zadrhávat. Tatra se tehdy kvůli nekvalitním nápravám rozešla se svým subdodavatelem, firmou Praga. A právě tyto problémy podle Cabanisse měly vyřešit peníze, o kterých mluvil Barták.

ČSSD požaduje Bartákovo odvolání

ČSSD v souvislosti s uvedenými informace požaduje okamžitý odchod Bartáka z ministerstva financí. „Podle mého názoru je nepřijatelné, aby člověk, který je takto obviňován, nadále působil ve funkci náměstka ministra financí. My jako sociální demokraté požadujeme, aby se ještě dnes premiér Nečas zasadil o odvolání Bartáka z funkce náměstka ministra financí,“ řekl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

„Je to důležité také proto, že pan Barták má na starosti boj s praním špinavých peněz. Myslím si, že Česká republika by se mohla stát předmětem mezinárodního posměchu,“ dodává Sobotka.

Renáta Prátová, Martin Křížek, Lenka Rafaelová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme