Ministr školství přijal muže, který odešel kvůli podezření z korupce

Ztráta stovek milionů korun, zpoždění výstavby důležitých vědeckých center na vysokých školách a podezřelé zakázky. Kvůli těmto problémům musel odejít z pozice šéfa odboru investic na ministerstvu školství Michal Pilin. Nyní je ale Pilin na stejném místě zpět.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné)

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

Pilin musel z funkce odejít po rezignaci ministryně Dany Kuchtové (Strana zelených). Zpět na pozici šéfa odboru investic ho ale bezprostředně po svém nástupu na ministerstvo vrátil současný šéf rezortu školství Josef Dobeš (Věci veřejné).

Přehrát

00:00 / 00:00

Případ Michala Pilina sleduje Ondřej Houska

Radiožurnál má přitom analýzu vypracovanou pro ministra školství Ondřeje Lišku (Strana zelených), která naznačuje, že se Pilin podílel na manipulacích s výběrovými řízeními na výstavbu budov několika českých vysokých škol. Tyto skutečnosti potvrzují i výpovědi lidí obeznámených s celou záležitostí, které má Radiožurnál rovněž k dispozici.

Rektor mluví o korupci

Bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a v době Pilinova působení na ministerstvu za ministryně Kuchtové člen vedení Univerzity Jiří Zlatuška mluví v souvislosti s Pilinovou činností přímo o korupci:

„To bych neříkal, kdyby to byly potíže nějakého administrativního rázu. Ale v okamžiku, kdy se má prokazatelně ušetřit půl miliardy a ti úředníci dělají vše pro to, aby se neušetřila, tak pro to nemám jiné vysvětlení, než že jim prostě za prsty něco musí zůstat. A v těch nižších částkách zřejmě už nezbývalo co vyškrábat", řekl Zlatuška Radiožurnálu.

Masarykova univerzita vypsala před několika lety výběrová řízení na výstavbu nového kampusu. S vítěznými firmami ale nemohla uzavřít smlouvy. Ministerstvo školství totiž otálelo se schválením vybraných firem tak dlouho, až vítězové tendrů ze soutěže odstoupili a zakázky se vzdali. Univerzita proto musela následně vypsat nová výběrová řízení.

Vítězné nabídky ale byly i kvůli zdražení stavebních prací zhruba o půl miliardy vyšší. Pro univerzitu tedy nevýhodné. Podle analýzy ministerstva školství se Pilin podílel také na průtazích se stavbou nových budov univerzit v Českých Budějovicích, Pardubicích a Olomouci.

Dobeš Pilina hájí

Ministr školství Josef Dobeš Pilina považuje za kompetentního odborníka. Návrat na úřad mu umožnil proto, že potřebuje někoho, kdo rozumí investicím. Odvolat se ho podle svých slov nyní nechystá:

„Pokud nemám nic hmatatelného, tak hájím své podřízené. Na druhou stranu, kdyby se jen náznakem něco potvrdilo, tak jsem připraven dělat personální změny a nemám s tím žádný problém", řekl Dobeš.

Radiožurnál se pokoušel kontaktovat i Pilina. Ten ale rozhovor odmítl.

Igor Maňour, Ondřej Houska, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme