V českých obchodech lze koupit figurky nacistických pohlavárů

V několika českých obchodech pro modeláře se prodávaly figurky nacistických pohlavárů Adolfa Hitlera, Heinricha Himmlera a Reinharda Heydricha. Jde o věrné kopie ve velikosti panenky Barbie, a to i s výbavou - například náhradní uniformou. Majitelé obchodu se brání, že figurky prodávají jako součást válečné kolekce významných postav druhé světové války a že nejde o propagaci nacismu. Například v Německu by ale jejich prodej možný nebyl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Figurka Reinharda Heydricha

Figurka Reinharda Heydricha | Foto: Kristýna Maková

Na první pohled to vypadá, jako když do vitríny modelářského obchodu v pražské Ruzyni zabloudila z hračkářství postavička Kena - partnera panenky Barbie. Tenhle Ken v černé krabici je ale ve skutečnosti do detailu zpracovaný model Reinharda Heydricha, zastupujícího říšského protektora a druhého muže nacistické organizace SS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Petra Sehnoutky o prodeji figurek nacistických pohlavárů

V měřítku jedna ku šesti, se dvěma typy uniforem ho tady prodávají za více než dva tisíce korun. Prodejny nabízely i prvního muže SS Himmlera a říšského vůdce Hitlera - ten už je ale vyprodaný.

Podle českých zákonů je přitom prodej nacistických figurek možný. Aby se jednalo o trestný čin, musely by se figurky prodávat s úmyslem propagovat nebo podporovat nacismus. Spolumajitel obchodu Matěj Pecka se ale od podpory nacismu distancuje:

„Po etické stránce mi to v pořádku nepřijde, ale říkám víceméně ti dodavatelé, které my držíme, tak ti dělají komplexní veškeré ty válečné postavy.“

Jeho firma dováží i další modely jako třeba Churchilla nebo japonské a sovětské oficíry ze druhé světové války. Na obalu je vždy jejich stručný životopis - kdo to byl a jaké skutky napáchal. A také to, že se výrobce od toho distancuje a že vše je určeno pouze ke sběratelským účelům.

Figurka Reinharda Heydricha | Foto: Kristýna Maková

Politolog Miroslav Mareš, který se věnuje extremismu, soudí, že takový prodej je v pořádku:

„Já si přece jen i z hlediska morálky myslím, že už je téměř sedmdesát let po válce a že v podstatě toto z historie odstranit nelze. A že pokud je to modelová figurka z nějaké kolekce o válečné historii tak, bych to za nějaké tragické porušení morálky nebral.“

V Německu něco nemyslitelného

Na druhou stranu třeba v Německu by něco takového nebylo myslitelné. Figurky nebo loutky v nacistické uniformě jsou zákonem zakázané, zvlášť když se na nich ukazují nacistické symboly, hákové kříže, runy SS a podobně, říká reportér deníku Der Tagesspiegel Frank Jansen, který se zabývá pravicovým extremismem v Německu:

"Pokud někdo takové figurky najde v Německu v obchodě a ty figurky jsou k prodeji, pak by se měl tento zákazník obrátit na policii nebo německé státní zastupitelství, které následně zahájí řízení kvůli porušení trestního zákoníku."

Tajemník Federace židovských obcí v České republice Tomáš Kraus nevidí řešení v zákazu prodeje, ale spíše v důrazu na vzdělání v této oblasti. „Je to nejednoznačná věc, zákazem se nic nevyřeší,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tajemník Federace židovských obcí v České republice Tomáš Kraus v rozhovoru pro Rádio Česko o prodeji figurek nacistických důstojníků

„Záleží na tom, jak je to prezentováno. Pokud je to představeno v historických souvislostech a není to zneužito k nějakému heroizování těchto postav, nelze k tomu nic namítnout. Když bude mladý člověk náležitě vzdělán v historii druhé světové války a bude vědět, co tito lidé představují, je riziko zneužití menší,“ vysvětluje Kraus.

Spolumajitel obchodu Matěj Pecka říká, že figurky kupují lidé, které dobře zná a viditelně nejsou spojení s extremisty. Přesto se po upozornění Českého rozhlasu rozhodl alespoň jednu figurku stáhnout z nabídky:

„Konkrétně ta asi nejpeprnější postava pro zdejší zeměpisnou šíři - Heydrich - tak toho asi opravdu vyřadíme. Toho přišly asi tři kusy na závaznou objednávku a vidím, že ta zpětná reakce není úplně pozitivní.“

Lucie Maňourová, mta, Petr Sehnoutka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme