Zemřel kreslíř Dick Bruna, otec slavné Miffy

Jeho knihy s kreslenou Miffy milovaly děti po celém světě. Dick Bruna, nizozemský umělec a grafik, zemřel ve věku 89 let, oznámil podle agentury Reuters v pátek Brunův nakladatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miffy

Miffy | Foto: flickr.com

Miffy, hrdinku populárních kreslených novelek, vymyslel Bruna v polovině 90. let. Na dovolené u mořského pobřeží tehdy spatřil králíka, který se schovával v písečných dunách. Inspiroval se jím k vytvoření ilustrované postavičky, kerá původně vznikla pro pobavení Brunova malého syna.

Od té doby se Miffy objevila ve více než třech desítkách knih a jako jejich hrdinka našla domov v srdcích statisíců dětí.

Zemřela Daisy Mrázková. Autorka dětských knížek uměla zachytit ‚malé věci‘

Číst článek

Dick Bruna měl ke knihám blízko od prvního dne svého života: narodil se v roce 1929 v rodině nakladatelů. Uměleckou kariéru zahájil jako ilustrátor knižních přebalů, známé jsou například jeho obálky k bondovkám Iana Fleminga či ke slavným detektivním románům Georgese Simenona o inspektoru Maigretovi.

Nejpopulárnějším Brunovým dílem byla však právě Miffy, v nizozemštině známá jako Nijntje. Velkou oblibu si získala také v Asii, kde dodnes zdobí krabičky na obědy nebo školní potřeby.

Dick Bruna, autor králíčka Miffy | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme