Trh s obrazy je zaplaven padělky. Mnohdy "kvalitními"

Padělání obrazů se nevyplácí. Na vlastní kůži to poznal Jan Trojan mladší, kterého odsoudil brněnský krajský soud k 7,5 letům vězení za prodej padělků obrazů slavného malíře Jana Zrzavého a další podvody. Druhý obžalovaný dostal podmínku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Zrzavý: Veselé poutnice

Jan Zrzavý: Veselé poutnice | Foto: Národní galerie

Podle státního zástupce se jim podařilo dostat na trh s uměním asi 160 padělků výtvarných děl. Prodejem napodobenin vzácných obrazů prý vydělali téměř 15 milionů korun. Skupina dodávala na trh s uměním padělky mnoha českých mistrů. Některé padělatele se ale nepodařilo vypátrat. Padělky byly velmi kvalitní.

Výtvarník Kristián Kodet se při procesu podivoval, jak se padělatelům podařilo dokonale napodobit jeho podpisy. Podle šéfredaktora časopisu Art plus Antiques Jana Skřivánka je ale třeba brát označení "kvalitní padělek" spíše s rezervou.

"Pokud jde o obrazy a díla Kristiána Kodeta, tak ty není příliš těžké napodobit. Navíc obecně padělatelé sázejí na nedočkavost kupců. Platí, že padělatelé uspějí kvůli naivitě kupujících. O kvalitě plagiátů se mnohdy nedá mluvit," řekl Rádiu Česko Skřivánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O padělcích ve výtvarném umění s šéfredaktorem časopisu Art plus Antiques Janem Skřivánkem.

Všeobecně je v současnosti trh s výtvarným uměním padělky zaplaven, což potvrzuje i Skřivánek. "Obzvláště trh s takzvanou ruskou avantgardou. Koneckonců i česká Národní galerie měla s obrazy ruské avantgardy problémy, když se ukázalo, že disponuje pouze bezcennými padělky známých mistrů," objasnil Skřivánek.

Odlitky soch nejsou padělky

Podle Skřivánka se ale padělatelé nesoustředí jen na obrazy, ale i na sochy a plastiky.

"U soch je určování pravosti mnohem složitější, jelikož odlitky bývají často k nerozeznání od originálu. V sochařství je navíc běžné, že jedno dílo existuje ve více kopiích, mluvíme pak spíše o neautorizovaných duplikátech. Uhlídat, jestli všechny odlitky vznikly se souhlasem autora je velice náročné," zmínil Skřivánek.

Lukáš Vincourek, Rádio Česko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme