Putin navrhuje vznik soutěže, která má konkurovat Eurosongu

Soutěž Eurosong, kterou každoročně sledují milióny diváků, by mohla mít asijskou konkurenci. Navrhuje to ruský premiér Vladimir Putin. Nejvlivnější muž Ruska přišel s nápadem na vznik nového alternativního hudebního klání, v němž by se měli utkat zpěváci z Ruska, Střední Asie a Číny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: OSN

Hlavním smyslem Intervize, jak se asijská konkurence eurosongu má jmenovat, má být podle ruského premiéra Vladimira Putina upevňování kulturních vztahů mezi členskými státy tzv. šanghajské skupiny - tedy Ruskem, Čínou, Kazachstánem, Kyrgyzstánem, Tádžikistánem a Uzbekistánem. Alternativa má prý dát šanci soutěžit zpěvákům a hudebním skupinám, které se Eurosongu účastnit nemohou - z asijských států získalo před lety výjimku pouze Turecko a Izrael.

O tom, zda do soutěže budou mít přístup i země jako je Írán, Indie či Mongolsko se nicméně Vladimir Putin nezmínil. Hlavním organizátorem hudebního klání má být první kanál ruské státní televize. Šéf ruské vlády přichází s nápadem v době, kdy Rusko zažívá co se Eurovize týče bezprecedentní úspěchy - po stříbrné příčce před třemi roky se Moskva vyšvihla se zpěvákem Dimou Bilanem na první místo a získala tak právo hostit květnové finále - jež shodou okolností vyhrál také etnický Rus - zpívající za Norsko - Alexander Rybak.

Ruská média se dodnes dohadují, kolik moskevské finále eurovize, které padlo právě na dobu vrcholící finanční krize stálo. Podle některých zdrojů se částka za velkolepou show vyšplhala až na 42 miliónů dolarů. Soutež o nejlepší píseň Eurovize, kterou mnozí kritikové viní z propagace kýče a neinvenční pop-music, se poprvé konala v roce 1956. Zda její asijská obdoba bude fungovat na stejném principu - a sice že vítěze budou vybírat diváci telefonickým hlasováním - to Vladimir Putin neprozradil.

Jak podotýkají kritici - organizátoři by zjevně čelili asi nepřekonatelným technickým problémům - stačí si jen představit, že v jeden moment hlasuje po telefonu například miliardová Čína. Evropští producenti nicméně varovali, že pokud by formát soutěže byl Eurovizi podobný, byli by ochotni hájit svá práva u soudu.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme