ČR na chce na Expu 2010 představit Plody civilizace

Plody civilizace - takové je téma české expozice na Světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

EXPO 2010 Šanghaji

EXPO 2010 Šanghaji | Foto: Robert Mikoláš

Návštěvník českého pavilonu se tak ocitne ve fiktivním městě.

K propagaci Česka přispějí i doprovodné programy. Jeden z nich - Perly České republiky - dává možnost také veřejnosti zapojit se do hledání toho nejzajímavějšího a nejkrásnějšího z České republiky.

"Na konci týdne budeme vyhlašovat soutěž. Od pondělka do pátku bychom chtěli veřejnost seznámit už s tím, co arbitři vybrali nebo doporučili generálnímu komisaři, že je vhodné, aby reprezentovalo Českou republiku," vysvětlil Jiří František Potužník, manažer marketingu a komunikace české účasti.

"Pokud veřejnosti bude v nominacích něco chybět, tak vyzveme v pátek veřejnost, aby svými hlasy a nominacemi formou sms nebo internetového hlasování doplnila to, co si myslí, že by v Šanghaji na Expu 2010 mělo za Českou republiku určitě být," doplnil Potužník.

Historie světových výstav

Světová výstava Expo 2010 se uskuteční od 1. května do 31. října příštího roku v čínské Šanghaji.

Podobné výstavy se konají už 150 let. První se odehrála v roce 1851 v Londýně. Jejím hlavním tahákem byl Crystal Palace - téměř 500 metrů dlouhý palác ze skla a litiny. Původním záměrem světové výstavy bylo přinášet nové poznatky v rámci dané éry a odrážet trendy vývoje lidské civilizace.

Někdejší Československo zaznamenalo největší ohlas svou expozicí na výstave v Bruselu v roce 1958. Tehdy získalo cenu za nejlepší pavilon, který dodnes stojí na pražské Letné.

EXPO 2010 vnímá současná česká reprezentace jako ekonomickou a kulturní olympiádu národů. Cílem je prezentovat Českou republiku jako atraktivní a prosperující zemi v srdci Evropy, která unikátním způsobem přispívá k tvorbě a uchování civilizačních hodnot.

Kateřina Křenová, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme