V Národním divadle se udílely ceny Thálie

V Národním divadle v Praze se rozdaly divadelní ceny Thálie za rok 2009. Herecká asociace je každoročně udílí za výrazné výkony ve čtyřech oblastech: činohra, balet, opera a muzikál. Na cenu, která má podobu křišťálových pohárů se stylizovanou divadelní maskou, byly nominovány dvě desítky umělců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní divadlo

Národní divadlo | Foto: Národní divadlo

Boris Hybner obdržel cenu za celoživotní mistroství v pantomimě. Jak sdělil Českému rozhlasu, ocenění je pro něj úžasné, neboť mimové vždy stáli na okraji českého divadla. Tenorista Vladimír Krejčík dostal Thálii za celoživotní operní mistroství a cenu za celoživotní činoherní mistroství získal herec Josef Karlík in memoriam. Za mimořádný přínos českému divadelnímu umění obdržel Thálii spisovatel, dramatik a inspirátor divadla 60. let Ivan Vyskočil.

Členka pražského Divadla na Vinohradech Lucie Štěpánková se stala laureátkou ceny Thálie pro činoherce do 33 let. Další ceny za činoherní výkon obdrželi Kateřina Burianová za roli Violet Westonové ve hře Srpen v zemi indiánů a Martin Pechlát za roli Goebbelse ve hře Goebbels/Baarová uváděné v Divadle Komedie Praha. Z operního oboru byli oceněni pěvkyně Csilla Boross za roli Cio-Cio-San v inscenaci Madama Butterfly v Národním divadle Brno a Pavel Vančura za úlohu Marbuela v opeře Čert a Káča v libereckém divadle F. X. Šaldy. Za taneční výkony převzali Thálie Ivona Jeličová za titulní roli v baletu Maryša v plzeňském Divadle J.K.Tyla a Zdeněk Mládek za sólo v inscenaci So In Love v Jihočeském divadle České Budějovice.

Ceny Thálie, které uděluje Herecká asociace, byly letos vyhlášeny už posedmnácté.

Zuzana Filípková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme