Před 640 lety udělil Karel IV. Karlovým Varům městská práva

14. srpen roku 1370 byl pro Karlovy Vary klíčovým dnem. Karel IV. jim totiž přesně před 640 lety udělil královské svobody a práva. Z obce u Vřídla se tak stalo královské město. To se mohlo začít více rozvíjet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na Karlovy Vary a hotel Thermal

Pohled na Karlovy Vary a hotel Thermal | Foto: Markéta Hýlová

Pro osadu bylo udělení městských práv jakýmsi odrazovým můstkem k dalšímu velkému a hlavně samostatnému rozvoji. Karlovy Vary totiž byly pod vlivem nedalekého města Loket, který si na ně dělal velký nárok.

„Kolik tady může být obchodníků, kolik pivovarů a kolik řemeslníků, tak do toho se stále mluvilo z Lokte,“ říká karlovarský historik Stanislav Burachovič.

Přehrát

00:00 / 00:00

RRž Karlovy Vary-640 let svobody.mp3

Rozhodnutím Karla IV. se ale vše změnilo a Karlovy Vary mohly o důležitých věcech konečně rozhodovat samy.

V privilegiu je jasně stanoveno, že kdokoli by nedovoloval karlovarským uplatňovat práva, jaké dostali od panovníka, bude vystaven obrovskému hněvu samotného krále.

Rozhodnutí Karla IV. osamostatnit Karlovy Vary bylo dáno tím, že měl toto místo velmi rád a chtěl ho v jeho rozvoji podpořit.

„Byly to lázně malinkaté, leč svým léčivým významem velmi oblíbené po celé střední Evropě. To patrně vedlo Karla IV. k udělení těchto práv,“ dodává Burachovič.

Jak se poté začalo město rozvíjet, to v současné době nelze říci. V roce 1604 totiž postihl Karlovy Vary ničivý požár, který zničil téměř všechny postavené domy, zůstaly jen tři a také se nedochovaly archivní listiny.

Andrea Štomajerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme