U Kunštátu se otevřely brány Centra romského holocaustu

V Hodoníně u Kunštátu se otevřely brány Centra romského holocaustu. Brněnské Muzeum romské kultury připravilo v barácích na místě sběrného tábora výstavu ke genocidě Romů. Pozemky vloni získalo ministerstvo školství s cílem vytvořit dokumentační a vzdělávací centrum pro školy i badatele právě k romskému holocaustu. Původní záměr vlády byl investovat do projektu až 120 milionů korun. Do plánů se ale nejspíš promítnou úsporná opatření vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý sběrný tábor v Hodoníně u Kunštátu

Bývalý sběrný tábor v Hodoníně u Kunštátu | Zdroj: ČTK

Unikátní píseň Romů z Osvětimi zazněla na místě masových hrobů u hodonínského tábora už mnohokrát. Pro společnost ale tato epizoda našich dějin zůstává neznámou, říká ředitelka muzea romské kultury Jana Horváthová:

Přehrát

00:00 / 00:00

Holas _ Romský holocaust na 18.mp3

Prakticky se o ní děti ve školách moc neučí, my máme radost, že aspoň chodí stále více škol k nám do muzea.“

A i připravované Centrum romského holocaustu v Hodoníně postihnou škrty, připustil na místě Šimon Mastný z ministerstva školství:

„Přeci jenom přijali jsme ten projekt v nějakém stavu, máme nějaké ekonomické podmínky, věříme, že v dohledné době budeme schopni dát seriozní plán, jak to bude konkrétně realizováno.“

V úvahu přichází jak redukce projektu, tak jeho pozdější dokončení.

Ivan Holas, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme