Stovky kovářů z celého světa představují své umění na hradě Helfštýn

Poslední srpnový víkend patří na hradě Helfštýn u Lipníka nad Bečvou kovářům z celého světa. Koná se tu devětadvacáté setkání Hefaiston. Lidé můžou vidět kováře při práci a všechny prostory hradu navíc zaplní stovky exponátů nejvýznamnějších kovářských tvůrců na světě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

U kováře

U kováře | Foto: Michaela Janoch

Na Helfštýn se sjelo více než 400 kovářů z celého světa. Nejvíce jsou zastoupeni účastníci ze střední a západní Evropy, ale najdou se i exotičtí kováři z Japonska a Uzbekistánu.

K vidění jsou tradiční kovářské práce jako mříže a ploty, ale více jsou k vidění volná umělecká díla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kastelán Helfštýn.mp3

„Když jsem hrad procházel, tak jsem viděl krásné figurální plastiky, řadu mechanických věcí, spoustu užitných věcí, které si může každý návštěvník představit jak u sebe doma, tak i v galeriích výtvarného umění,“ říká kastelán hradu Jan Lauro a také potvrzuje, že mladí lidé mají zájem o kovářské řemeslo:

„V této uspěchané době je to přeci jenom jakési kouzlo tradice, materiálu a dalších aspektů, které hrají velkou roli. Ale myslím si, že největší podíl kovářů je právě v mladé generaci.“

Po zítřejším zasedání odborné poroty budou vyhlášeny nejlepší práce letošního ročníku Hefaiston.

Lenka Jansová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme