Prestižní Man Booker Prize získal román o židovské identitě

Román o proměnách židovské identity v moderním světě zvítězil na letošní Man Booker Prize. To, že cenu za nejlepší anglicky psanou literaturu získal Brit Howard Jacobson s knihou Otázka Finkler, odborníky i sázkové kanceláře překvapilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kniha a růže

kniha a růže | Foto: Fotobanka stock.xchng

Osmašedesátiletý Howard Jacobson byl učitelem angličtiny a dodnes píše sloupek pro list Independent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Osobu a dílo Howarda Jacobsona přiblížil ve Světě o deváté vedoucí anglistiky na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity Ladislav Nagy

Vítězný román je už jeho jedenáctou knihou. V minulosti se dostal dvakrát do širšího výběru, ale Man Booker Prize nikdy nevyhrál.

Žádné z děl Howarda Jacobsona se zatím nedočkalo ani překladu do češtiny. Ladislav Nagy, vedoucí anglistiky na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, doufá, že právě ocenění tomu napomůže.

„Je to skutečně vynikající autor a nějaký překlad do češtiny by si zasloužil. Román Otázka Finkler je zajímavý i tím, že tam vystupuje jeden český hrdina, učitel Libor Ševčík, který žije v Londýně,“ připomněl Nagy.

Otázka Finkler je sondou do lidských charakterů a proměn židovské duše v současné společnosti. Na postavě českého profesora Libora Ševčíka autor podle recenzentů ukazuje kultivovanost a oduševnělost evropského intelektuála.

K prestižnímu ocenění získal Jacobson finanční odměnu 50 000 liber, tedy asi jeden a půl miliónu korun.

Ivan Kytka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme