Znovupostavený drážďanský kostel Frauenkirche slaví páté výročí

Přes deset milionů návštěvníků přilákal za uplynulých pět let do Drážďan znovupostavený kostel Panny Marie, známý jako Frauenkirche. Dominanta saské metropole skončila po spojeneckém bombardování v troskách. Přesně před pěti lety byl drážďanský chrám znovu vysvěcen.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drážďany - Fénix vstal z popela

Drážďany - Fénix vstal z popela | Foto: Ivan Štern | Zdroj: Český rozhlas

Oslavy výročí začaly již včera. Na jubilejním koncertu v chrámu dnes večer zazní druhá symfonie Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Zítra dopoledne se bude konat slavnostní bohoslužba a večer ekumenická mše.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oslavách výročí dráždanského chrámu zpravodajka Klára Stejskalová

Páté výročí si obyvatelé Drážďan připomenou i zítřejší slavnostní bohoslužbou a večerní ekumenickou mší. Na náměstí Neumarkt je pak také ke zhlédnutí výstava fotografií dokumentující povstání chrámu z popela.

Před Vánoci se v kostele bude konat série vystoupení nositelů Nobelovy ceny. Kromě bohoslužeb se zde pořádá mnoho výjimečných koncertů za účasti hvězd ze světa vážné hudby. Vystupovali tu už například vídeňští filharmonici nebo klavíristka Hélène Grimaud. Na letošním adventním koncertě přivítají ruskou operní pěvkyni Annu Netrebko.

Frauenkirche je velkým turistických magnetem, za pět let ho navštívilo 10,5 milionů návštěvníků z celého světa, bylo pokřtěno 322 dětí a oddáno 175 párů. Právě o svatby je v kostele enormní zájem, o termín musí budoucí manželé žádat minimálně rok dopředu.

Dnešní kostel je replikou původního

Americký prezident Obama v něm před rokem vyzval k usmíření mezi Palestinci a Izraelci a k porozumění mezi Západem a muslimským světem.

Dvě třetiny kostela byly vybudovány z darů obyčejných lidí. Dnes stojí v centru replika původního chrámu, do kterého byly zasazeny i původní kvádry.

Znovupostavení provázela debata, zda má smysl stavět kostel znovu, zda by nebylo lepší ponechat jeho ruinu jako memento válečných hrůz.

Klára Stejskalová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme