Máchovu sochu v Litoměřicích doplatí Stalin

Severočeské Litoměřice konečně mají doma svého básníka. Dnes do města doputovala jeho bronzová socha, stejná, k jaké chodí už sto let Pražané na Petříně. Litoměřického Karla Hynka Máchu přivezli kovolitci z Podkrkonoší a zaplatí ho peníze z veřejné sbírky i z prodeje sochy Stalina.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

P201011180680901.jpg

P201011180680901.jpg

Mácha shlíží z výšky asi 4 metrů v lesoparku na Mostné hoře na severu Litoměřic. Cesta sochy z kovolitecké dílny v Horní Kalné trvala něco přes čtyři hodiny a Mácha urazil přes 150 kilometrů.

Sochy se většinou převážejí zakryté, ale Mácha podle přání organizátorů zahalen nebyl. Socha básníka putovala symbolicky místy, kterými Mácha chodil: přes Novou Paku, Jičín, Bezděz a Úštěk do Litoměřic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Zimmer sledoval cestu sochy Karla Hynka Máchy.mp3

Socha od Josefa Václava Myslbeka, která je v Praze na Petříně, patřila původně do Litoměřic. Vlastenecký spolek Svatobor ale pro velkou oblibu rozhodl ponechat originál v Praze s tím, že kopii nechá později odlít pro Litoměřice, kde Mácha zemřel.

Sochu odhalovali před sto lety u příležitosti stých básníkových narozenin, ale na slib už nedošlo. Litoměřické občanské sdružení Salva Guarda přišlo s myšlenkou pořídit kopii Myslbekovy sochy pro Litoměřice k dvoustému výročí narození básníka.

Do veřejné sbírky přispělo asi 40 dárců, na kontě je asi 850 tisíc z potřebného miliónu. Pokud se do konce listopadu nepodaří celou částku vybrat, peníze doplatí město z prodeje sochy Stalina, která stávala v litoměřických Jiráskových sadech.

Odhalení proběhne v neděli 21. listopadu v 10 hodin dopoledne na závěr oslav 200. výročí narození Karla Hynka Máchy, které v Litoměřicích začínají v pátek.

Miroslav Zimmer, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme