Děti dokáží lépe projevovat emoce. Maximálně se soustředí na hru, říká oceněný český fotograf

V prestižní fotografické soutěži World Press Photo uspěl český fotograf Michael Hanke. Se svými snímky z turnaje mladých šachistů skončil na druhém místě v kategorii sportovní reportáže. „Dětské šachové turnaje nejsou tak striktní jako turnaje dospělých, některé věci na turnaji dospělých nemohly být k vidění,“ popsal v rozhovoru pro Český rozhlas. Do soutěže se letos přihlásilo více než 5000 fotografů ze 125 zemí světa. Dohromady tak porota posuzovala více než 80 tisíc záběrů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotografie malých šachistů ze série českého fotografa Michaela Hankeho, která získala druhé místo v kategorii Sport.

Fotografie malých šachistů ze série českého fotografa Michaela Hankeho, která získala druhé místo v kategorii Sport. | Zdroj: Reuters

Původně jste zvažoval, že budete fotit dospělé šachisty, pak jste dal ale přednost dětským soutěžícím. Naopak na tanečních zábavách, za které jste dostal ocenění v minulosti, jste fotil seniory. Máte jako fotograf nějakou oblíbenou věkovou kategorii?

Vůbec ne, i když občas říkám, že zatím nejvíc inklinuji k prvním nebo posledním deseti letům života, trochu tedy s nadsázkou. Ti lidé dokáží krásně projevovat emoce, buď tedy v mladém věku, nebo naopak potom jako senioři. Nejprve jsem začal fotit taneční zábavy a seniory, plynule jsem chtěl přejít i na dospělé a šachy. Nakonec jsem ale skončil u dětí, protože jsem záhy zjistil, že se tam dají vyfotit mnohem silnější záběry ve srovnání s dospělými.

Série snímků Čecha Michaela Hankeho získala druhé místo v kategoii Sport. | Foto: Reuters

U lidí středního věku je to tedy s emocemi složitější?

Určitě ne, to v žádném případě nechci takhle hodnotit. Dostal jsem se k tomu shodou okolností. Můj kamarád má syna, který na turnajích mládeže hraje, takže jsem si to vyzkoušel a hned po prvním focení jsem věděl, že jsou to velice zajímavé fotky, tak jsem pokračoval. Dnes už to fotím třetím rokem. Dětské šachové turnaje nejsou tak striktní jako turnaje dospělých, některé věci by na turnaji dospělých nemohly být k vidění. Děti dokáží emoce lépe projevovat, na druhou stranu ale dokáží být velice vážné a maximálně se soustředit na hru. Nechci prostředí dětských turnajů v žádném případě zlehčovat.

Série snímků Čecha Michaela Hankeho získala druhé místo v kategoii Sport. | Foto: Reuters

Co pro vás ocenění na World Press Photo znamená?

Samozřejmě ho řadím velice vysoko, dá se říct po formální stránce úplně nejvýše. To ale vůbec neznamená, že bych si nevážil svých dosavadních ocenění, například na tuzemském Czech Press Photo nebo na loňském Sony World Photography Awards, kde jsem byl ve finále s podobným souborem ze stejného prostředí šachových turnajů mládeže.

World Press Photo - 2. místo v kategorii Sport - autor Michael Hanke, ČR | Foto: Reuters

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme