Diplomatické úspěchy v přítmí ložnic? Ve Francii vyšly dějiny 'erotické špionáže'

Francouzská diplomacie zažila vrcholy i pády. Podle nové knihy historika Nicolase Miettona ale slavila své největší úspěchy v ložnicích. Badatel zasvětil svou novou monografii Erotické dějiny diplomacie „hrdinským" činům špionů, špionek i svůdkyň ve službách Francie, píše deník Le Parisien.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dějiny špionáže

Dějiny špionáže | Foto: repro foto laprocure.com

Že se o osudu národů a států často rozhodovalo v budoárech, je podle autora snadno doložitelné. Mezi jeho hrdiny vystupuje vyslanec Ludvíka XIV. na dvoře siamského království Abbé de Choisy, který se s oblibou převlékal do ženských šatů. Objevuje se zde i markýz de la Chétardie - velvyslanec u carského dvora, který měl poměr s Jelizavetou Petrovnou, pozdější ruskou carevnou.

V Miettonově výčtu nechybí ani špion a požitkář Giacomo Casanova, vyslanec v Benátkách. Také sjednocení Itálie v 19. století podle nové knihy uspíšil státnický čin hraběnky Castiglione, sestřenice prvního italského premiéra hraběte Cavoura, která svedla Napoleona III.

„Nevěstincové" špionáži se vedlo hlavně za druhé světové války a po ní. Třeba britská spisovatelka Nancy Mitfordová si začala románek s poradcem Charlese de Gaullea Gastonem Palewskim, který byl v londýnském exilu. Díky milence se tak dostal do lepší společnosti a mohl vesele donášet šéfovi Svobodných Francouzů.

Giacomo Casanova | Foto: giacomo-casanova.de

Vítaná pomoc i skandály

Proslulá „madam" Claudeová po válce zase pravidelně vítala Johna Fitzgeralda Kennedyho a íránského šáha Pahlavího, vždy v pokojích s kvalitním odposlouchávacím zařízením. „Pro francouzskou vládu vykonala neocenitelné služby," píše ironicky Mietton.

Francouzská vláda si někdy erotickou špionáží pomohla, jindy však musela krýt vlastní skandály. „Kniha milosrdně končí v roce 1960, takže se nic nedočteme o aférách Jacquese Chiraka a Dominiquea Strausse-Kahna. Klíčové momenty francouzských dějin se každopádně neodehrávaly vždy na bojištích a v kuloárech, ale také v ložnicích," napsal recenzent v deníku Le Parisien.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Rostislav Matulík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme