Dvořákovu Prahu zahájili drážďanští filharmonici skladbami německých autorů

Saský státní orchestr Drážďany zahájil v pondělí večer v Rudolfinu 9. ročník mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Zahráli díla Ludwiga van Beethovena, Richarda Strausse a Maxe Regera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ludwig van Beethoven (portrét Joseph Karl Stieler, 1819-1820)

Ludwig van Beethoven (portrét Joseph Karl Stieler, 1819-1820) | Foto: Wikimedia Commons

Pod taktovkou sedmapadesátiletého Christiana Thielemanna orchestr přednesl Beethovenův Koncert pro housle a orchestr D-dur, Variaci a fugu na Mozartovo téma od Maxe Regera, která vznikla v roce 1914, a na závěr zazněla Straussova symfonická báseň Enšpíglova šibalství.

Společně s orchestrem zahrál dánský sólista Nikolaj Znaider, který hraje na vzácný nástroj Guarneriho del Gesů z roku 1741. "Spolupracujeme už dlouho, Když jsme naposledy hráli Beethovena, pověděl jsem mu, že snad musíme být příbuzní, když tolik věcí vnímáme podobně,“ uvedl v rozhovoru pro Hospodářské noviny Thielemann. Znaider působí zároveň jako dirigent Mariinského divadla v Petrohradu.

Úvodní koncert mohli zájemci sledovat na velkoplošné obrazovce na Václavském náměstí. Vysílala jej živě také Česká televize.

Festival Dvořákova Praha bude pokračovat následující 3 týdny a bude oslavovat díla autora, od jehož narození uplyne 8. září 175 let. Festival 24. září zakončí Orchestr Národní akademie Svaté Cecílie pod vedením Antonia Pappana se sólistou Gilem Shahamem a díly Gioacchina Rossiniho a Petra Iljiče Čajkovského.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme