Jihlavský festival začal filmem Zákon Helena, který mapuje pocity členů Berdychova gangu

Jubilejní 20. ročník festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě začal v úterý večer promítáním filmu Zákon Helena režisérky Petry Nesvačilové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mladá herečka a dokumentaristka Petra Nesvačilová se ve svém posledním filmu rozhodla zachytit policistku Helenu Káhnovou (vlevo)

Mladá herečka a dokumentaristka Petra Nesvačilová se ve svém posledním filmu rozhodla zachytit policistku Helenu Káhnovou (vlevo) | Foto: Background Films

Nesvačilová se nesnažila přinést nějaké nové a převratné informace. Jejím cílem bylo zmapovat a vytvořit plastický obraz pocitů a svědomí jak lidí z takzvaného Berdychova gangu, kteří se pohybovali za hranou zákona, tak policistky Heleny Kahnové, která celý případ odhalila.

Pořadatelé zvolili pro jubilejní ročník velmi neobvyklou formu zahájení, protože diváci v sále celý večer sledovali pouze videoprojekci moderátorů z divadla Vosto5 a ředitele festivalu Marka Hovorky, kteří chodili ulicemi Jihlavy a do sálu se dostali až těsně před vysíláním prvního dokumentu Zákon Helena.

Filmy o Berdychově gangu nebo ruské avantgardě. Začíná jihlavský festival dokumentárních filmů

Číst článek

Festival potrvá pět dní, během nichž diváci uvidí dohromady 310 filmů. To je o 80 víc než v loňském roce. Filmy budou soutěžit v sedmi kategoriích, jako nejlepší experimentální film, nejlepší český experimentální film a další.

Na festival přijede také řada zajímavých osobností. Zúčastnit by se měl také Mike Bonanno, jeden ze dvou členů skupiny The Yes Men. Yesmeni jsou známí tím, že volají do různých firem a vydávají se za vládní úředníky a získávají zajímavé informace. Bonanno bude mít na festivalu workshop, kde bude učit lidi, jak správně „lhát“.

Pavel Sladký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme