Kupkův obraz Vzlet se ve Švédsku vydražil za 58 milionů korun

Obraz Františka Kupky L'Envolé (Vzlet) se v úterý ve švédské aukční síni Stockholms Auktionsverk vydražil za 21 milionů švédských korun (58 milionů korun). Odhadní cena se přitom pohybovala v přepočtu mezi sedmnácti a dvaadvaceti miliony korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Kupka

František Kupka | Foto: volné dílo

Ve Stockholmu se v úterý dražily obrazy ze sbírky sběratelů Ingy Britty a Arneho Lundbergových, která obsahovala kromě Kupkova obrazu také díla Pabla Picassa, Reného Magritta, Jeana Arpa, Maxe Ernsta či Joana Miróa.

Kupkova olejomalba z let 1914 až 1919 o rozměrech 75 krát 85 centimetrů se nakonec prodala za v přepočtu 58 milionů korun. Obraz zakladatele moderního abstraktního malířství Kupky se vydražil v noci na dnešek také v New Yorku.

Kupkův obraz Tvar Modré se v New Yorku prodal za 54,6 milionu korun

Číst článek

V tamní aukční síni Sotheby's se prodal jeho obraz Tvar Modré za více než 2,17 milionu dolarů (54,6 milionu korun). Jinou verzi toho samého obrazu vydražila i aukční síň Adolf Loos Apartment and Gallery na jaře 2012 za 57 milionů korun.

Další Kupkův obraz Formes allongés se vydražil na pařížské aukci v říjnu. Za něj kupec zaplatil 42 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme