Tradiční slavnosti v Zákupech připomněly dobu Františka Ferdinanda d´Este

Dámy v noblesních šatech s klobouky na hlavách, nebo muži v uniformách rakousko - uherské armády korzovali v prostorech zámku v Zákupech na Českolipsku. Tradiční slavnosti se letos nesly v duchu začátku minulého století. Proto nechyběla ani c. a k. vojenská kapela nebo flašinetář.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Flašinetář při slavnostech na zámku Zákupy

Flašinetář při slavnostech na zámku Zákupy | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Atmosféra měla připomenout dvě významná jubilea.

„V letošním roce si připomínáme 115. výročí svatby následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este s Žofií Chotkovou, která se konala právě tady na zákupském zámku. Bylo to 1. července 1900,“ vysvětluje kastelán zámku Petr Weiss.

„Máme i druhé kulaté výročí. Sedm set let od první písemné zmínky o Zákupech. Obě historické události jsme spojili," dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atmosféru na zámku v Zákupech přiblížil Tomáš Mařas

Během dne hrála vojenská kapela, kterou střídal flašinetář. Nechyběl ani dobový ateliérový fotograf, módní přehlídka, krejčí a četnická stanice. Na ní byl k vidění i domovský list, předchůdce dnešního občanského průkazu, nebo dobový cestovní pas.

„Cestovní pas je vynález našeho mocnáře Františka Josefa. Platnost je daná – 11. 11. 1918," popisuje velitel četnické stanice Vladimír Vystrčil.

Slavnosti na zákupském zámku nejsou jen o historii, ale také o květinách.

„Císař Ferdinand Dobrotivý, který do Zákup jezdil na letní byt, byl vášnivým zahradníkem. Jeho nejoblíbenější květinou byla jiřina,“ doplňuje Petr Weiss.

„Tak jsme se rozhodli, že jeho zálibu připomeneme a v loňském roce jsme uspořádali první ročník výstavy. Abychom uctili velkého zahradníka s korunou na hlavě, tak jsme dnes pokřtili jednu novou odrůdu jménem Ferdinanda Dobrotivého."

Anna Maňourová, Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme